Fietsbare uren

      2 Reacties op Fietsbare uren

Wijngaarden bij Cafayate

De laatste weken verandert er weer veel. Vanuit de pampa rijden we het gebied rond Cafayate binnen. De wijngaarden liggen fraai in het dal gedrapeerd. Slechts een enkele boer houdt het nog op maïs. De oudere wijngaarden kennen nog de oorspronkelijke irrigatiekanaaltjes. Met een systeem van schuiven wordt het water verdeeld.

Schuifje

De meer moderne wijngaarden kennen het dripsysteem. Maar allemaal zijn ze afhankelijk van een paar bergbeken. Waar niet geïrrigeerd wordt, heerst de pampa. Vanuit Cafayate gaan we de Quebrada de las Conchas in. Fantastisch! Al maar wisselende kleuren en vormen.  Foto’s zeggen te weinig. Ga zelf maar kijken. Overigens nemen we vlak voor de Quebrada afscheid van de ruta 40. Even na kilometerpaal 4343 gaan wij rechtsaf. Niet veel later zien we voor het eerste wilde katten, de Colocolo. Terwijl wij zitten te lunchen steekt een gaucho de weg over. In plaats van koeien heeft hij wat lama’s tussen zijn schapen lopen. Na 65 km rijden we de Quebrada uit en zien bij Alemania nog een tarantula de weg oversteken. In La Viña, een echt plattelandsdorp valt op dat er steeds meer mensen van Indiaanse komaf wonen. Een beeld dat daarna steeds sterker wordt.

Salta

Salta is nog even een grote stad met de gebruikelijke mengelmoes. Daarna komen er steeds meer Indiaanse dorpjes. Kleine nederzettingen, verspreide keuterboeren, armer, kleurrijker. Sociale woningbouw waar ik niet zou willen wonen, maar ook prachtige muurschilderingen en kleurrijke bushokjes.

Zo kan het ook!

Andere klederdracht, meer leven op straat. Alsof we langzaamaan moeten wennen aan de overgang van Argentinië naar Bolivia.
Dat wennen geldt ook op andere vlakken. Het is herfst dus de dagen worden korter. Tegelijk fietsen we pal noord, we zijn inmiddels de Steenbokskeerkring voorbij. We schuiven steeds meer op naar 12 uur dag en dus ook 12 uur nacht. Maar het wordt ook kouder. Alweer die herfst natuurlijk, maar ook omdat we steeds hoger komen. Cafayate ligt op ruim 1600 meter. Purmamarca al op 2300, Humahuaco op 2950 en Abrapampa (waar we nu zitten) op 3500 meter. Vanochtend hadden we in Humahuaco ijs aan de binnenkant van tent. Dan kan het wel om 7:30 uur licht zijn, maar ik draai me nog een keer om. Pas als de zon op de tent staat, overweeg ik op te staan. Omgekeerd wordt het snel koud als de zon weg is. Dus hebben we nog slechts tussen 8:30 en 18:00 om te fietsen. En de eerste 2 uren hebben we nodig om te ontbijten en de spullen te pakken. Nog geen 8 fietsbare uren op een dag. Daar komt bij dat de hoogte gaat tellen. We hoefden vandaag, naar Abrapampa, slechts zo’n 85 km te fietsen met ruim 1000 hoogtemeters. Maar we hebben hard moeten werken. We moesten een pas over van 3780 meter. Geen gekke stijgingspercentages, geen absurd harde wind tegen en toch bekaf. Fietsen op hoogte vraagt wel wat extra’s van je lichaam. Profwielrenners doen een hoogtestage om vervolgens in laaglandklassiekers te kunnen knallen. Wij doen een soort hoogtestage om straks een beetje lekker door Bolivia te kunnen fietsen. Maar naarmate wij omhoog gaan, zullen de kilometers per dag naar beneden gaan.

2 gedachten over “Fietsbare uren

  1. Bas

    Hey Ton en Annette!

    Wat leuk om jullie avonturen na Chilecito te lezen. Wij volgen op gepaste afstand. We zijn nu enkele dagen in Salta. Dit weekend stappen we weer op de fiets om dezelfde route als jullie naar het noorden te fietsen! Ton, ben je er al achter of de fietsen meemogen in de trein in Bolivia? We zitten zelf ook aan die optie te denken om naar Uyuni te reizen. We blijven jullie volgen!

    Groeten,
    Eva en Bas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.