Twee mooie dagen

      Geen reacties op Twee mooie dagen

Richting de Cordón del Plata

De Ruta 40 is een soort leidraad voor de noord-zuid-fietser in Argentinië. Hij loopt van Vuurland naar de grens met Bolivia, over ruim 5200 km. Maar je moet zeker gebruik  maken van de mogelijkheden om er vanaf te wijken. Neem nou de afgelopen 2 dagen. Beide vergelijkbaar in afstand (rond de 60 km) en vergelijkbaar in hoogtemeters (rond de 1000). Ook het weer was vergelijkbaar: strakblauw, wind mee. Verder houdt iedere vergelijking op.  Maandag ging de klim vanuit de camping municipal bijna in één streep naar de dubbele top van die dag. Na 10 km asfalt volgde 35 km ripio, met een eerste top op 2200 meter en een 2e, na een korte afdaling op 2250. Daarna een prachtige afdaling door een schitterend dal naar Las Vegas. Vandaar weer over asfalt naar Potrerillos, op zo’n 1400 meter. Op dinsdag moesten we een rondje door Potrerillos  maken om op de Ruta 7 te komen. Vanaf dat moment alleen maar asfalt en veel meer verkeer.

Kleurtjes in de Valle Mendoza.

Op maandag hebben we ongeveer 10 auto’s gezien op de hele klim. Op dinsdag moesten we zeker 10 keer de berm in om ruimte te maken  voor vrachtauto’s. De Ruta 7 is namelijk de verbindingsweg tussen Mendoza in Argentinië en Santiago in Chili. En slechts 2-baans met smalle stukken en een aantal tunneltjes. De klim op dinsdag was wat ik een processieklim noem. Telkens wat omhoog, gevolgd door een iets kortere afdaling. Zo kwamen we uiteindelijk in Uspallata op 1900 meter. Waar we op maandag richting (en later onderlangs) de besneeuwde toppen van de  Cordón del Plata reden, met daarin een paar vulkanen, ruim boven de 6000 meter, doken we op dinsdag het steeds smaller wordende dal van de Rio Mendoza in. Tot we, een km of 10 vóór Uspallata in de brede Vallei van Uspallata kwamen. Met richting Chili de machtige Aconcagua van 6961 meter hoog. Waar op maandag de besneeuwde toppen in het heldere zonlicht voor de afleiding zorgden, deden de kleuren van de vulkanische omgeving in het dal van de Mendoza dat op dinsdag.

Tunneltjes

Toeristisch? Volgens de Argentijnen wel. Maar op maandag waren we de enige gasten op de camping van Jorge in Potrerillos (hij moest zelfs een tafel en 2 stoelen uit de opslag halen). In het veel drukkere Uspallata (volgens Jorge) bleken 2 van de 32 kampeerplekken bezet. Over een dag of 3 komen we weer op de Ruta 40. Maar de zijwegen blijven lonken. We hadden 2 zeer verschillende, maar fantastische dagen, en we willen er nog wel een paar.

Afdaling naar Potrerillos.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.