Thermale baden

      2 Reacties op Thermale baden

De Rio Agrio (de zure rivier)

Eén keer heb ik me laten verleiden tot een saunabezoek. Ik vond het vreselijk! Eerst werd de temperatuur tot waanzinnige hoogte opgevoerd. Iedereen zat enorm te zweten. Daarna moest je een koude douche nemen. Nou heb ik per definitie een hekel aan een koude douche, maar zeker als ik zelf zo vreselijk warm ben. Ik heb mijn grote teen er onder gehouden en vond het verder wel goed. Vanaf dat moment ben ik afkerig van alles wat op een sauna lijkt. Zo hou ik dus ook niet van thermale baden. Denk ik. Het zal best gezond zijn, hoewel ik dat betwijfel als ik zie wat er allemaal in zo’n badjas rondloopt, maar ik ben er van overtuigd dat de temperatuur voor mij te hoog is. Geef mij maar een douche met een goede thermostatische kraan. Daar komt bij dat ik er geen behoefte aan heb om mijn gênante lijf tussen een heleboel andere gênante lijven in te persen. Ik hecht aan mijn privacy. Ook in bad. Ergens vind ik dat wel jammer. Het is namelijk wel een leuk idee, zo’n warm bad zomaar uit de grond. Op Dominíca zijn Annette en ik een keer bij een bijzondere waterval geweest. Deze was deels koud, deels warm. Je kon ongeveer 5 meter omhoog klauteren en dan over een richeltje van het warme naar het koude water lopen. Of andersom. Koud water liep over een blauwgrijze steen, warm over een oranjerode. Kinderen uit de buurt speelden er, en af en toe kwamen er toeristen langs, zoals wij. Kijk dat vind ik dan wel leuk.
Nu is de Andes zowel aan Chileense kant als aan de Argentijnse kant vulkanisch. En dus vind je er ook allerlei vulkanische activiteit waaronder heel wat thermale baden. En dat trekt me dan ergens wel. Helaas trekt het ook heel veel Chilenen en Argentijnen. Naar verluid kun je er in de zomermaanden beter niet naar toe gaan: volgepropt met hele families, die de hele dag komen badderen. En dat trekt me dan weer helemaal niet. Afgelopen dinsdag gingen we naar Buta Ranquil. Klein dorp, maar er zou een camping zijn. Net voor het dorp staat een bordje: camping thermale baden. Nog 1300 meter. Ik twijfel. Annette niet. Dus gaan we het pad in. Ik overtuig mezelf ervan dat het voordeel kan zijn dat ik er misschien wel een biertje kan kopen. En dat vind ik toch de fijnste manier om mijn vochttekort weer aan te vullen. We zien een bordje “thermas 300 m.”. Handgeschreven. Misschien is het een kleine, rustige thermas en dus toch iets voor mij? Na 300 meter opnieuw een bordje “thermas 300 m”. Hier is dus ook iemand bezig geweest die de rekentoets niet gehaald zou hebben. Even later een 3-sprong, zonder bordje. Even later gevolgd door nog zo’n 3-sprong. En nu? We kiezen een pad dat naar een bosje leidt waar weleens een camping zou kunnen zijn. Bingo! Een beschilderde steen zegt: “Baños thermas. Propiedad privada”. Drie honden stormen blaffend op ons af. Vanuit een klein huisje doet iemand een halfslachtige poging ze te kalmeren. Hij komt naar buiten. Ik schat hem op een jaar of 17. Diego heet hij. Als ik vraag of dit de camping is, zegt hij “ja” en wijst naar beneden naar een open plek onder een stel bomen. Ziet er niet slecht uit. Iemand heeft met veel enthousiasme, slecht materiaal en geringe kennis van zaken een paar tafeltjes en stoeltjes in elkaar getimmerd. Verder is er niks. En ook niemand. Water komt uit een slang met een kraan die Diego nog even voor ons aansluit. Volgens hem is het drinkwater. Ik besluit hem te geloven. Dat is het makkelijkst. Hoopvol vraag ik hem naar de “baños thermas”. Het kan hier in ieder geval niet druk zijn! Hij loopt voor ons uit naar een bubbelende poel water net naast de camping. Een sterke zwavellucht komt ons tegemoet. Ik begin er in te geloven dat ik dadelijk mijn bezwete lijf kan onderdompelen in een privé thermaal bad! Ik vraag Diego naar de temperatuur van het water. “Koud”, zegt hij. “Koud?”. “Ja, koud”. Nou breekt mijn klomp. Nooit geweten dat er ook koude thermale baden bestonden. Als Diego weg is, duw ik mijn grote teen in het water. Koud. Het gaat nooit wat worden tussen mij en de thermale baden.

Thermaal (?) bad.

2 gedachten over “Thermale baden

  1. René

    Ik had in mijn vorige reactie een schaterlachende smiley gepost. Maar dat werkt niet? Jammer. Ik vond een schaterlachende smiley wel passen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.