Herfst

      2 Reacties op Herfst

Stof happen achter de schapen.

Op 21 september reden we Duchesne binnen. ‘s Nachts hadden we een echte storm en de volgende dag hebben we vooral koffiegedronken omdat het zo’n hondenweer was. Onze 2e herfst die tegelijk met jullie lente begon, ziet er beter uit. Droog, zonnig en ongeveer 28 graden. Maar toch: herfst. Dat betekent dat de nachten kouder worden, zeker hoog in de bergen. Voor ons nog niet zo erg, voor het vee wel. Dat moet naar lager gelegen weiden gebracht worden. In Las Lajas hebben we besloten om niet via de ruta 40 naar Chos Malal te gaan. Allemaal pampa, geen dorpjes of rivieren en de bergen richting Chili lonken. Dus via Loncopué en Caviahue naar Chos Malal. Dat bleek een goede keus. We zitten hier in het mooie deel van de provincie Neuquén (let bij de uitspraak op het accentteken). En meteen werden we beloond. Of het nu echt met 21 maart te maken had of dat het toeval was, maar net buiten Las Lajas kwamen we kort achter elkaar kleine groepjes gaucho’s tegen (Argentijnse cowboys) die met hun vee op pad waren. Dat zijn schapen, geiten of koeien, en altijd paarden. Met behulp van een aantal honden worden de kuddes naar de overwinteringsplaats gebracht. Dat kan zomaar 100 km verderop zijn en dus zijn de gaucho’s dagen onderweg. Op zo’n moment heb ik het gevoel terug in de tijd te kijken. Dit ging 100 jaar geleden op dezelfde manier. De meeste gaucho’s stammen af van de oorspronkelijke bewoners hier: de Mapuches. Er is met deze mensen al heel wat af gesold, maar ze laten zich niet verjagen en houden vast aan hun aloude levensstijl en stamverbanden. Kenmerkend is de alpinopet die alle gaucho’s dragen. Ook in Caviahue kwamen er nog kuddes dwars door het dorp. Langs de rand van het meer, vlak langs onze stamkroeg: café Literario. Ook de uitbater kwam hiervoor nog even aan het raam staan kijken. Blijft ook voor hem (oorspronkelijk uit Buenos Aires) een bijzonder gezicht.

Vooruit met de geit!

2 gedachten over “Herfst

    1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

      Snap ik niet. Alles nog eens rustig doorgelezen. Geen oudemannengrapje gevonden. Ja, oude mensen (zoals jij en ik) hechten meer belang aan juist taalgebruik. De jeugd (onder 40) praat en schrijft zoals ze nu appen en vroeger sms-ten. Taalgrapjes daarentegen zijn van alle (leeft)tijden. Dus volgens mij is het een oudemensen-opmerking of een flauw grapje. Genoeg. Ook onze nachten zijn wat frisser. Maar die waren vorige week nog veel frisser (richting vriespunt). Nu weer prima, maar we gaan behalve noordelijker langzamerhand ook hoger. En dat maakt de nachten ook kouder. Een kennis van mij rijdt nu op de moter door Bolivia en heeft al nachten met flinke vorst gehad op 4000 meter. Dat staat ons ook nog te wachten…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.