Afwisseling

      4 Reacties op Afwisseling

Lago Hermoso. Frisse ochtend.

(1=praten). We fietsten Villa La Angostura uit en stopten bij de eerste mirador (uitzichtpunt). Al snel stond er een man geïnteresseerd naar mijn fiets te kijken. “Spreek je ook frans?”, vroeg hij. In het frans. Ik gaf voorzichtig toe dat ik wel een beetje frans sprak. Vervolgens wil hij natuurlijk weten wat we doen, waar we vandaan komen en waarom deze fiets. In mijn antwoord meng ik een paar spaanse woorden. Het is ook geleden dat ik frans sprak (Valparaïso?). “Oh”, zegt hij, “je spreekt ook spaans!”. Blijkt dat hij een Catalaan is. En die spreken ook allemaal frans. Bij de volgende mirador zijn 2 oudere dames (begin 50) ook zeer geïnteresseerd in ons reilen en zeilen. Zij komen uit Buenos Aires. Het moet dus in het spaans. Weer een mirador verder (we zitten op de “camina de siete lagos” een toeristische route langs 8 meren!)

7 of 8 meren (lagos)?

begint iemand in het nederlands tegen ons. Eén zin, dan vervalt hij in het duits. Hij heeft wel de nederlandse nationaliteit, maar woont al heel lang in Duitsland. Ook zijn duitse vriend is geïnteresseerd in mijn fiets. En wil ook graag vertellen wat hij wel allemaal niet gefietst heeft. Op de volgende mirador raken we in gesprek met een Argentijn die in Mexico woont. Dat gaat ook in het duits, hij heeft zijn leven lang voor Siemens gewerkt. Als we ’s avonds de camping aan het Lago Hermoso oprijden en de receptionist opzoeken, spreekt hij ons in het nederlands aan! Deze jongen is een aantal jaar in Europa geweest, waaronder 3 jaar Amsterdam. Hij is Argentijn maar spreekt zeer goed engels. Dat wordt onze voertaal, doorspekt met wat nederlandse termen.

De pampa.

(2=landschap) In Junin de los Andes besluiten we via de ruta 40 naar Zapala te gaan ipv over de ripio via Aluminé. Dat betekent dat we net buiten het dorp rechtsaf moeten, weg van de Andes. Al heel snel verandert het landschap. Na weken carretera Audtral en het Chileense merengebied, rijden we de droge pampa op. De bomen verdwijnen uit het landschap. Zo ook de meertjes en riviertjes. Af en toe nog een rio met (wat) water, vaker arroyo’s zonder. De kolibri’s en papegaaitjes worden vervangen door zwarte gieren en kalkoengieren. Gisteren zag ik die nog gezamenlijk aan een dood paard trekken. Als we weer de eerste lama’s en nandoe’s zien, weet ik het zeker: we zitten weer op de pampa!
(3=slapen) Vanaf de ferry in Puerto Montt willen we meteen door naar Puerto Octay. Even na vieren begint het te regenen. Kort daarop hoost het. We hoeven niet lang te overleggen: we nemen een cabaña (hutje). Mét een elektrisch kacheltje, zodat we alle kleren weer droog krijgen. Omdat het ook op zaterdag nog hoost, blijven we een 2e nachtje in onze cabaña. Een dag later is het droog en half bewolkt. Nog aan de frisse kant, maar prima fietsweer. Op naar Argentinië. Omdat dat niet in één dag te doen is, gaan we op de camping in Anticura staan. Prima boscamping, vlakbij een mooie waterval én met een restaurant waar we ook zo wel een biertje of een flesje wijn kunnen kopen. Na deze laatste camping in Chili belandden we op prima Argentijnse campings. Achtereenvolgens in Villa La Angostura, Lago Hermoso en San Martin de los Andes. Met goede douches waar je de hele dag warm water hebt (zeldzaam in Chili), drinkwater uit de kraan en op 2 van de 3 goede wifi. Argentinië scoort voorlopig dus goed als kampeerland. Maar ja, de pampa is groot en leeg. Na San Martin besluiten we langs een rivier te kamperen, de rio Collón Curá. Dat had Manuel ook bedacht. Manuel is een spanjaard uit Cadíz. Was ooit architect, maar besloot 5 jaar geleden voor een jaar te stoppen en te gaan reizen. En nu moet ie elk jaar kiezen tussen een nieuw avontuur of een nieuwe baan. Hij reist nog steeds. De volgende dag wilde hij wel mee ons mee fietsen, als het niet te hard voor hem zou gaan. We kwamen terecht in een kleine Mapuche-nederzetting (stuk of 5, 6 bewoonde huizen). De Mapuches zijn de oorspronkelijke bewoners van deze streek, zowel aan de Chileense als de Argentijnse kant van de Andes. Wij mochten van de zeer aardige meneer en mevrouw ons tentje opzetten waar we wilden. Water konden we uit de kraan pakken (water is kostbaar hier) en uiteraard mochten we hun toilet gebruiken. ’s Avonds kwam hij nog even langs. Ze moesten “op reis”, zo laat nog. Maar de poort was open en water en toilet bleven beschikbaar. Geweldig toch!

Water is schaars en van levensbelang voor deze kleine gemeenschappen in de pampa. Agua es vida!

In Zapala en Las Lajas hadden we weer campings. Prima. Zeker Las Lajas had voorzieningen waar menig hotel een puntje aan kan zuigen. En Manuel? Was uitgepierd na een dagje fietsen met ons. Ging donderdag eigen tempo fietsen. ’s Avonds in Zapala weer even bijgekletst.

4 gedachten over “Afwisseling

 1. Annibeth

  Wat bijzonder om zoveel mensen tegen te komen en te spreken, met zoveel nationaliteiten en spreektalen!
  Jullie doen waar velen over denken en blijven denken……..
  Hoe gaat het met al dat verschillende eten?
  Nog geen verrijdbaar toiletje nodig gehad?:-)

  1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

   Eten blijft een uitdaging. Met één pitje smakelijk koken lukt redelijk. Maar genoeg verse groenten en fruit is een probleem. Verrijdbaar toilet? De natuur is vrijwel eindeloos hier! Alles kan “wild”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.