Hoe was Chili?

      2 Reacties op Hoe was Chili?

KM-aanduiding (een van de)

Als alles goed gaat rijden we morgen, maandag de 13e, Chili uit. Op 21 december landden we op Santiago International. Op 6 januari stapten we op de fiets en reden Santiago uit. Ik heb er al veel over geschreven, misschien nu nog een paar dingetjes om het af te sluiten. Wat me meteen in het begin al opviel en steeds is blijven verbazen, is de kilometeraanduiding langs de weg. Op de grote borden zitten ze er af en toe flink naast, dat vertelde ik al. Maar wat ze hier ook doen, is de aanduiding op vrijwel elke weg in meters weergeven. Dus kilometerpaaltje 1 is hier 1,000. En ons hectometerpaaltje 2,4 is hier 2,400. Ik heb niet gezien dat ze echt met meters tellen, maar wel per 20 meter. Meest voorkomend zijn simpele houten paaltjes met een dwarslatje er op gespijkerd. Met de hand is daar dan de juiste kilometeraanduiding op geschilderd. Ik durf bij benadering niet te zeggen hoeveel van die bordjes er in Chili staan. Maar er is een heel aantal Chilenen druk mee geweest, dat weet ik wel. Maar nog mooier wordt het als ze de weg van (nieuw) asfalt voorzien. Dan bedenkt er iemand bij de Chileense Rijkswaterstaat dat ze ook wel alles opnieuw kunnen meten. Per 20 meter nog steeds. Dan zie je aan de rand van het asfalt op het wegdek de hectometer aanduiding. Ook geschilderd, maar door duidelijk beter opgeleide schilders dan die van de houten bordjes. De afstand tussen de hectometerpaaltjes wordt opgevuld met stippen. Eén stip na 20 meter, 2 na 40 meter, dan 3 en 4 stippen en dan weer de volgende hectometer in cijfers. Wat een werk! Als je zo op de fiets zit en niet zoveel te doen hebt, kun je daar een kleine studie van maken. Vandaag viel me op dat de aanduiding op de houten bordjes afweek van die van de stippen op het asfalt. Gôh, hoe kan dat nou? Ik denk dat de stippenmensen met modernere apparatuur hebben gewerkt en dus vinden dat zij gelijk hebben. Kan. Maar waarom dan die oude bordjes laten staan? Sterker nog, ik zag een soort correctiepunt. Op km 81 volgens de bordjes, stond er 81,072 op het wegdek! Geen heel schokkend verschil, tenzij je als hardloper langs deze weg een aantal versnellinkjes van 100 meter wil lopen. Dan raak je in de war. Verder kan ik zo snel niet bedenken wie er op deze informatie zit te wachten. Tenzij de jongere garde van waterstaat de ouderen eens een poepje wil laten ruiken. Maar dan nog kun je je afvragen of dit de goede manier is. Enfin, het geeft de fietser iets om over te puzzelen.

Fuchsia

Van heel andere orde, maar ook leuk: ze hebben hier heel veel fuchsia’s. En dan niet zoals de Belgen ooit de vrouwentongen voor het raam hadden, nee, gewoon langs de weg. Soms kilometers lang (hoeveel meter precies zou je af kunnen lezen van de bordjes, maar dat heb ik niet gedaan). Hoe verder zuidelijk, hoe meer. Prachtig rode kleur, met een blauwe paars klokje binnen in. En bijna altijd bevolkt door een stel kolibri’s. En dat vond ik raar. Zo ver zuidelijk en dan nog kolibri’s? En zelfs kleine groene papegaaien (of grote groene parkieten, daar wil ik af wezen). En heel veel bamboe! De aanwezigheid van deze planten en dieren zo vlakbij gletsjers en enorme ijsvlaktes verraste mij. Tot ik mij in Puerto Natales, ons meest zuidelijke punt in Chili, realiseerde dat dat stadje ongeveer even ver richting de zuidpool ligt, als Apeldoorn richting de noordpool. En ook in Apeldoorn zie je fuchsia’s, bamboe en parkieten/papegaaien. Alleen nog geen kolibri’s en gletsjers. Maar wie weet.

De grens

2 gedachten over “Hoe was Chili?

  1. Marianne

    Vandaag hebben een druilerige dag; een mooie gelegenheid om weer bij te lezen. De Nederlandse weergoden voorspellen overigens wel een mooie (weer lekker in de tuin)week. Alles loopt buiten al mooi uit en de vogels zijn druk met nestelen. Bij ons heeft de buizerd een nest en hij/zij scheert een aantal keer per dag over de weide. Ook de bosuil heeft een nest in de buurt en houdt ons uit de slaap 🙂
    Fijn om te lezen dat alles goed gaat en leuk om mee te genieten van jullie avontuur. Mooie foto’s ook! Ik heb net gezien dat jullie in Argentinië zijn op de RN40 (?). Ik ben benieuwd hoe de reis verder verloopt. Geniet van jullie avontuur!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.