Mazzel

      1 reactie op Mazzel

Windwaarschuwing in Patagonië. Toen wij hier fietsten, was het windstil…

Toen we de tweede helft van de carretera Austral fietsten, kwamen we heel wat fietsers tegen die vanaf Ushuaia (Vuurland) waren gaan fietsen. Dat heeft ook ooit in een van onze plannen gestaan. Zonder uitzondering klaagden ze over het weer: harde wind en veel regen. Een aantal gaf ook aan dat de omgeving van Vuurland en het uiterste zuiden van Patagonië niet opwogen tegen de slechte weersomstandigheden. Nou kan ik natuurlijk beweren dat wij een verstandige keus gemaakt hebben door slechts tot El Calafate te fietsen, maar dat is onzin. Gewoon stom geluk. Ook weet ik dat ik geneigd ben om vooral die feiten te zien die mij steunen in mijn gemaakte keuze. Maar toch.
Dat brengt mij op de vraag hoeveel mazzel iemand kan hebben? Is dat een beetje eerlijk verdeeld over de mensen? Ook in de tijd? Of kun je zomaar 7 magere jaren krijgen na 7 vette? Of krijgt de ene alle vette jaren en de andere de magere?

Perito Moreno. Deze gletsjer groeit nog steeds.

Wij mogen al niet klagen dat wij hier met zijn 2-en deze tocht kunnen maken. Wij hebben al aardig wat jaloerse en bewonderende blikken van leeftijdgenoten ontvangen. En enkele meewarige, toegegeven. Van alle fietsers die we sinds augustus hebben ontmoet, was één man ouder dan wij (63). En van alle stellen kwam er slechts één in de buurt van onze leeftijd (de Belgen Annette en Philippe). Dus óf geen enkel ouder stel vindt dit leuk, óf wij hebben mazzel dat we dit allebei kunnen en willen. Ik denk het laatste.

Geen (drink)waterprobleem in Patagonië.

We zijn inmiddels aardig verwend. Ik heb de afgelopen 2 weken meer gletsjers gezien dan in de 61 jaar hiervoor. Geldt ook voor watervallen. En waarschijnlijk ook voor bergmeren. Water genoeg dus, vooral aan de Chileense kant van de Andes. Water dat allemaal een keer uit de lucht is komen vallen, soms al heel lang geleden. En dan nog de wind. Patagonië staat bekend om zijn harde wind. En die komt en gaat zonder vooraankondiging. Gisterenmiddag en avond nog. Vanuit het niets heb je een windkracht 7 of 8 te pakken. “Tja”, zegt de mevrouw van de wasserette, “dit is Patagonia”. Als ik de laatste weken terug haal in mijn herinnering, hebben we maar een paar keer serieuze regen gehad. Meestal eind van de middag, plus de rest van de nacht. Twee keer zijn we intuïtief op tijd een soort hotel ingedoken, in Villa Mañihuales en Cochrane. Warm en droog. Beide keren een goede keuze hoorden we achteraf van medefietsers die in de nattigheid op een overvolle achtertuin-camping hadden gestaan. Een paar keer hebben we eventjes regenkleding aan gehad, en slechts één keer zijn we echt doornat geregend (op weg naar Puerto Yungay). En dat in twee weken Patagonië! Maar er is meer. In Villa O’Higgins beleefden ze hun mooiste zomerdag op de eerste dag dat wij er waren. Alle was met de hand gedaan en op dezelfde dag kunnen drogen. Toen we El Chalten uit reden hadden we wind mee en reden we moeiteloos boven de 30 km/uur. Een dag later, vanaf La Leona, was de westenwind gedraaid naar het noordoosten en hadden we hem wéér mee. Mazzel toch? Toen we eergisteren in El Calafate aankwamen, moesten we kiezen. Op dinsdag of op woensdag naar de gletsjer Perito Moreno. De weersvooruitzichten waren vergelijkbaar. Gisteren gegaan. Je boekt een bus en hebt tussen 10 en 14:30 uur de tijd om daar rond te wandelen. Van 10 tot 14 uur scheen de zon en was het zeer aangenaam. Daarna kwamen de buien en de wind pas. Mazzel toch? Vandaag is het gevoelig kouder en regende het in de ochtend. Mooi weer om even te bloggen en te skypen. Ik kan zo nog wel even doorgaan met voorbeelden opsommen, maar dan wordt de blog te saai. Wij vinden dat we enorm veel mazzel hebben en we genieten daar optimaal van! Ik ben nog wel benieuwd naar jullie opvattingen over de verdeling van de hoeveelheid mazzel. Laat maar komen!

En de zon schijnt weer!

1 gedachte over “Mazzel

 1. René

  Tja Ton. Dat is geen eenvoudige vraag.
  Zoals jij tijdens het fietsen wel vaker minder eenvoudige vragen stelde …. of tot het inzicht kwam dat rondjes altijd korter kunnen …

  Ik denk dat mazzel niet eerlijk verdeeld wordt. De een krijgt meer dan de ander. Voor pech geldt helaas hetzelfde. Belangrijker dan de verdeling is echter hoe je er mee omgaat.
  Het gaat er om dat je mazzel ervaart en daar van geniet. En andersom niet te blijven hangen in eventuele pech. Dit gaat jullie goed af !

  Je ziet. Ook op de bank kom ik soms tot wijze inzichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.