Wild

      3 Reacties op Wild

De Caracara (Warawara op de Antillen)

Al in Mexico zag ik een bord staan met de mededeling dat je niet mag jagen op “silvestre”. Nu hou ik niet van jagen, ben het daar dus van harte mee eens, maar ik werd nieuwsgierig wat een “silvestre” is. Ik opzoeken. Betekent het gewoon “wild”. Je mag dus niet op wild jagen, zegt dat bord. Betekent dat dan dat je wel op “tam” mag jagen? Is een heggemus dan wild en een huismus tam, en dus bejaagbaar? En mag ik zonder problemen met mijn hagelgeweer op het keffertje van de buren jagen? Ik betwijfel het. Beter lijkt mij om op een bord te zetten dat je niet mag jagen. Wild, dus. Dat zien we niet zoveel meer. Vooral in Canada en Amerika zijn we verwend met veel wild. Herten, beren, gaffelbokken, coyotes. Niets van dat alles hier in Chili. We hebben al wel 2 waarschuwingsbordjes gezien voor overstekende hertjes. Maar nog geen hertjes. Ook niet dood langs de weg, wat we wel veel zagen in Amerika. Wat ze hier wel hebben, zijn vogels. Al op ons eerste tochtje de Andes in, hebben we condors gezien. Machtige vogels, maar ze zaten een beetje hoog in de lucht. Veel Ibissen, roofvogels (waaronder de WaraWara), échte roodborstjes (die bij ons in Nederland zijn eigenlijk oranjeborstjes. Hebben ze hier ook, maar dan groter en veel luidruchtiger) en heel hard schreeuwende vogels, de Chileense kieviet.

’n Echt roodborstje.

We zouden ook pinguïns gaan zien op het eiland Chiloé. Maar daar zijn we niet naar toe gegaan, omdat je er zo moeilijk weer vanaf komt. Tenzij je dezelfde weg terug gaat natuurlijk, maar dat waren we nou net niet van plan. Misschien moet ik ook iets meer geduld hebben. Ze hebben hier Lama’s, Alpaca’s en Nandu’s. En ook puma’s, maar die ziet nooit iemand. Althans niet iemand die het na kan vertellen. Wie weet gaat mij dat wel lukken. Ik hou jullie op de hoogte.

Chileense kieviet

Naschrift.De dag nadat ik dit verhaaltje geschreven heb, zag ik vanaf de ferry een zeeotter. Later, onder Puyuhuapi, dolfijnen en een zeehond. En weer een dag later kwam een Condor overzeilen terwijl wij een gletsjer stonden te bewonderen. Er valt dus nog genoeg te genieten van wild!

De vreemde vogel

3 gedachten over “Wild

  1. Je broertje

    Mooie ervaringen. Dan te bedenken dat het leven hier gewoon doorgaat. Haha. Nog veel mooie wilde dieren te zien. Hier wel volgende week…………carnaval..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.