Hoe is Chili (3)

      2 Reacties op Hoe is Chili (3)

Vandaag geen plaatjes. Dat trekt de wifi niet…..

Na een dagje “rust” in Los Angeles op pad naar het zuiden. Dat moet met een bochtje als je de snelweg #5 wilt vermijden. Dus wij de 180 op richting Angol. Mis. Hartstikke druk. Dus terug naar de 5. Dan toch maar effe de snelweg op. Via Collipulli naar Victoria. Daar aan de cappuccino met Kuchen. Ja, zo heet dat hier. Er zit een vrij grote groep Duitse immigranten in het zuiden van het midden van Chili. En nee, die zijn niet allemaal net na de tweede wereldoorlog hier naar toe gekomen. Al veel eerder. Althans de meesten. Dus hebben ze hier Kuchen en Strudel. En dus Konditoreien. En daar maken ze mij blij mee. Zo ook in Victoria. Daarna door naar Curacautín. Na een nachtje in een leuk Hostal, en veel goeie info van de beheerder, door naar Parque Nacional de Conguillio. Dat heeft als hoogtepunt de vulkaan Llaima (3125 m). Na een zware klim, onverhard, los zand, veel keien, steil omhoog, komen we aan de ingang van het Nationaal park. En ja, het is zaterdag: alle campings zijn vol. Behalve misschien die op 18 km. Maar ja, het is al half 5. De rangers hebben een oplossing. We mogen achter hun hutje staan, stukje het bos in. Wat blijkt? Het is ooit een camping geweest. Prachtig plekje in het bos, wc’s aanwezig, drinkwater en op 100 meter een heus meer: Lago Captran. Helemaal voor ons alleen! Na een duik in het meer blijkt een havik (of zoiets) zowel de helft van onze pasta als onze landkaart van regio 6 te hebben opgegeten. Tuig! Op zondag door het park. Steeds fraai uitzicht op de Llaima. Stenen en mul zand wisselen elkaar af op het pad, net als de klimmetjes en vlakkere stukken. Eenmaal het park weer uit stoppen we voor een echte “mote con huisillo”. Typisch Chileens: gedopte tarwe, gekookt en aangevuld met verse perziken op sap. Heerlijk en voedzaam! Vlak voor Melipeuco zien we een camping, annex huisjes, annex hotel. Mooi terrein en erg rustig. Daar gaan we staan. En wie zit daar op de bank voor het hotel? Johan uit Bremen! Die kennen we nog uit Constitución. Via een heel andere route hier gekomen. Onder het genot van een biertje en later bij een kampvuur, kletsen we bij. Annette en ik besluiten om nog een dag te blijven. Er hebben zich allerlei klusjes opgestapeld. Dit is een mooi moment en een mooie lokatie om die af te werken. Omdat ook Johan niet echt haast heeft, kletsen en klussen we ons door de ochtend van maandag. We worden nog uitgenodigd door de mevrouw van de camping voor een filmpje over Melipueco. Ik geef er de voorkeur aan verder te klussen, Annette gaat. Niet het filmpje, maar het nieuws was interessant: vanaf vandaag zijn alle nationale parken vanaf Santiago tot en met de regio Los Rios (waar we op dinsdag naar toe gaan) gesloten. Teveel bosbranden en een te hoog risico op meer. Onze camping was al flink drukker geworden. Nu snappen we waarom: de mensen zijn teruggestuurd vanaf de ingang van het park. Maar het kan erger. Annette sprak een Frans echtpaar dat met de eigen camper door Chili trekt. Zij hadden in Zuid Oost Azië moeten zitten. Maar afgelopen najaar hebben de landen daar besloten dat je er niet meer met een eigen camper mag rondrijden. Drie dagen voor zij zouden vertrekken. Gelukkig is Chili gastvrij.

2 gedachten over “Hoe is Chili (3)

 1. René

  Je boft maar weer met je Konditoreien.

  Inmiddels hebben de Chileense bosbranden ook de Nederlandse Teletekst bereikt. Hopelijk valt het mee.

  Een echte randonneur kan zonder kaart?

  1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

   Nee, geen last van de bosbranden. Die zijn noordelijker. We zijn er één gepasseerd, voor Los Angeles. Verder niks. En nee, ook een echte randonneur heeft een kaart nodig. Iedereen zegt wel dat de reis het doel is, maar ze gaan allemaal ergens naar toe. Volgens mij bestaan er geen echte randonneurs. Als ik er een zou zijn, dan fietste ik altijd wind mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.