Beroepen

      1 reactie op Beroepen

Zoutwinner

Ik heb net het boek “Universele reisgids voor moeilijke landen” van Jelle Brandt Corstius gelezen. Herkenbaar. Zeker ook het stukje over andere beroepen. Je hebt natuurlijk “echte” beroepen zoals zoutwinnaar of ossenspandrijver, maar er zijn ook fantasierijke beroepen. Een paar voorbeelden. In Mexico heeft ieder stadje een paar mensen in dienst die het verkeer mogen regelen op drukke kruispunten. Zij krijgen een felgekleurd hesje en een fluitje. En dat laatste is het helemaal. Continue snerpt die fluit. Iemand moet sneller oversteken, even wachten, anders voorsorteren of er gebeurt helemaal niks: allemaal redenen om hard op die fluit te blazen. Ze verdienen geen drol, maar als je toch de hele dag lawaai mag maken?

Daaraan verwant zijn de parkeerregelaars. Niet de officiële parkeerwachten, want die mogen bonnen uitdelen. Nee, mensen die met een veelal erg smerige lap staan te zwaaien en te wijzen waar er een parkeerplek vrij is. Volslagen nutteloos, maar ja, je moet wat als je geen baan hebt. Regelmatig krijgen ze een paar pesos toegestopt. Soms nadat ze met hun lap de auto schoon (?) hebben geveegd.

Jongleur bij stoplicht

Ook creatief zijn de jongleurs/acrobaten bij de stoplichten. Ik heb ze zien vuurspugen, jongleren, jongleren op een éénwieler of op stelten en zo nog wat. Dat doen ze terwijl het licht voor jou op rood staat. Als het op groen springt stappen ze opzij en vragen om wat geld.

“Bewakingscamera”

Het mooist vond ik de menselijke bewakingscamera. Bij drukke, open winkels, met veel spullen en veel klanten zitten jongens op een trap continue de klanten in de gaten te houden. Elk doet een eigen deel van de winkel. Niks poortjes en chips. Lijkt me zeer saai en dodelijk vermoeiend. Laat mij maar fietsen.

1 gedachte over “Beroepen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.