Hoe is Chili?

      3 Reacties op Hoe is Chili?

Zoutwinning

Moeilijke vraag. Hoe is Nederland? Vele antwoorden zijn mogelijk. Allemaal goed. Dus hoe is Chili? Lang. Dat is een voor de hand liggend antwoord. Maar het klopt wel. Opvallend lang, mede omdat het smal is. Vandaag, toen we ons hoogste punt naderden, zagen we in een keer weer de besneeuwde toppen van de Andes. Dan heb je het ook meteen over de grens met Argentinië. Tegelijkertijd waren wij op weg naar de kust. Hemelsbreed een kilometer of 15. Lang en smal dus. Maar dat wisten jullie al uit de Aardrijkskundeles. Wij fietsen nu al 2 dagen door een soort Ardennen aan de zee. Veel sparrenbossen (houtproductie), kleine dorpjes en heuvels die tot 400-500 meter reiken. Mooie uitzichten, zowel het binnenland in, als langs de kust. Verder gaat iedere vergelijking mank. Gisteren bijvoorbeeld langs ouderwetse zoutpannen gekomen. Vandaag in Vichuequén een span ossen bewonderd, met hun baas op pad om spullen op te halen. De man vond het prima dat ik een foto maakte, maar ik zag hem wel smiespelen met een klant en daarbij keken ze onze richting uit. Ik vermoed dat hij met bagage fietsende mensen net zo bijzonder vindt als ik een man met een span ossen.

Verder zijn de Chilenen vriendelijk en behulpzaam, maar duidelijk ingetogener dan de Mexicanen. Ik heb nog geen spontane omarming van een Chileen gehad. Maar als je met ze aan de praat raakt, zijn ze al snel enthousiast. Zowel over wat wij aan het doen zijn, als over hun eigen land. Maar aan de praat raken is niet altijd makkelijk. Of, als het eenmaal lukt, niet altijd prettig. In Marchihué zaten wij op een bankje te lunchen. Komt er een ouder echtpaar langs (onze leeftijd), dat stopt bij ons bankje. Man heeft een radio om zijn nek hangen en laat die lekker verder spelen. Als hij tegen ons begint te praten, heb ik geen enkel benul welke taal hij spreekt. Kan van alles zijn. Behalve een taal die ik wel eens eerder heb gehoord. Zijn vrouw bemoeit zich er ook mee. Zelfde resultaat. Zij vinden het welk leuk om met ons te praten lijkt. Ze maken geen aanstalten om verder te lopen. Dat wij op willekeurige momenten “si” zeggen of een vragende blik hun kant op werpen, deert hen niet. Ze rebbelen lekker verder. Ik besluit om wat rotzooi naar de prullenbak te brengen en laat Annette rustig verder verzuipen. Dit voorval staat niet op zich. En dan bedoel ik het volledig onverstaanbaar rebbelen, niet het laten verzuipen van Annette. Dat doe ik maar heel af en toe. Je begrijpt dat dat het niet makkelijker maakt om contact te hebben met de Chilenen. Ik heb ergens gelezen dat je in Chili het best met Engels terecht kunt. Van alle landen in Zuid Amerika. Dat belooft nog wat. Nou ligt het misschien ook aan ons. Wij fietsen niet direct de meest voor de hand liggende route door Chili. Annette zat gisteren in de Lonely Planet gids te lezen. Daar staat niets in over de streek waar wij nu doorheen fietsen. Ik denk dat Chili ook te lang is voor de Lonely Planet.

Chileense Ardennen

3 gedachten over “Hoe is Chili?

  1. rita

    Als je daar zo aan het ploeteren bent geweest, Annette, (Ton ook, neem ik aan), dan is het nuttigen van zeewier heel gezond.
    Zit vol met eiwitten, ijzer en mineralen. Ga in dat lange Chili maar eens op zoek naar een sushirestaurant.

    1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

      Ik kan me niet voorstellen, Rita, dat ze dat wier hier eten. Lijkt me meer geschikt om wc-borstels van te maken. En wat Sushi betreft: ik leef liever een paar jaar korter dan dat ik wekelijks Sushi moet eten. Smaken verschillen, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.