Chili

      Geen reacties op Chili

Behalve veel graffiti ook mooie muurschilderingen in Santiago.

Vanochtend afscheid genomen van Bas en Selma. We hebben een leuke tijd gehad samen in Santiago. Maar zij moeten weer aan de studie en wij weer fietsen. Daar beginnen we morgen weer mee. Overigens wel anders dan vooraf gepland. Wij zouden naar het zuiden vliegen (Punta Arenas) en vanaf daar omhoog fietsen. Maar we hebben geen zin om weer te vliegen. Dus gaan we vanaf hier naar het zuiden fietsen en zien wel hoever we komen. Als we het beu zijn, steken we de Andes over en gaan via Argentinië omhoog. Dat is het plan.

De Costanera-toren. Fraai uitzicht zeggen ze, als er geen smog is……

Ik ben benieuwd hoe het platteland van Chili gaat bevallen. In de stad vallen voorlopig een paar dingen op. Ten eerste is het Spaans dat ze hier spreken anders dan in Mexico. Voor een deel andere woorden, voor een deel andere uitspraak. Zo hebben ze er hier een hekel aan om de “s” uit te spreken. Doen ze niet. Wij, beginnend spaanssprekers, moeten maar raden of er misschien een “s” staat of niet. Gecombineerd met het snelle praten, resulteert het in een hoop vraagtekens van onze kant. Zo is het voor mij al moeilijk om het verschil tussen “dos” (2) en “doce” (12) te horen. Maar als ze dan de “s” niet uitspreken blijft er “do” over. Succes! Als het om geld gaat, geef ik een groot briefje en zie wel wat ik terug krijg. Maar als het om de vertrektijden van een bus gaat, vraag ik toch maar even door. Het zal wel wennen. Hoop ik. Verder eten ze hier veel brood en weinig tortilla’s. Vind ik prima. En hebben ze (het is hier zomer!) een overdaad aan vers fruit en groente. Kersen zo groot als walnoten en heerlijk van smaak. Natuurlijk zie je ook in deze grote stad mensen op straat wonen. En dat blijft een triest gezicht. Gemiddeld gaat het de Chileen echter goed. Het lijkt een goed ontwikkeld en behoorlijk welvarend land. Prima openbaar vervoer en zelfs wat fietsstroken in de stad. Morgen maar eens verder kijken.

Cementerio General. Hier liggen 2 miljoen mensen begraven.

Graf van Salvador Allenda (uit 1990!).

Zonsondergang Santiago.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.