Google maps

      9 Reacties op Google maps

Straatverkoop, alomtegenwoordig.

Google Maps is best handig. Meestal. Niet echter als je ze vraagt een fietsroute in Mexico uit te stippelen. Ja, ik weet het, ze zetten dan bovenaan een disclaimer, alles is bèta, dus niet op vertrouwen. Maar als ze je dan vervolgens een pad op sturen waar ik m’n hond nog niet zou durven uitlaten, dan heet dat bij mij geen bèta maar zèta. Foei! Is ons gisteren tot twee keer toe overkomen. “Twee keer?”, hoor ik je denken,  “dat overkomt zelfs een ezel niet!”. Nee, klopt, maar dit zat geniepig in elkaar. Beide keren waren de eerste 4 à 5 km prima te fietsen. Maar daarna…! Eigenlijk op het punt waarop terugkeren op je schreden geen optie meer is, werd het knake! Je bent gewaarschuwd. Daarmee raak ik ook meteen het meest negatieve punt van onze tocht door Mexico.

Zo kun je ook een hotel bouwen.

Verder is het ons meer dan uitstekend bevallen. Ondanks alle waarschuwingen vooraf. Vooral door Amerikanen die er nog nooit geweest zijn. Een zeldzaam vrolijk, vriendelijk en behulpzaam volk. We hebben geen chagrijnige mensen meegemaakt of gezien. Iedereen heeft tijd voor een praatje, is oprecht geïnteresserd in de ander. Kleine kinderen zijn er altijd bij, jengelen zelden. Gewoon op de arm tot een jaar of twee, nauwelijks kinderwagens gezien. Alle leven lijkt zich op straat af te spelen. Dat geeft zeer sfeervolle centra, van ciudad tot pueblo. En wat er aan eten en drinken te koop is, is vers. Of het nu de sapjes zijn, het fruit of de vele varianten van de taco, het wordt vers voor je neus bereid. In Zapacu werden zelfs de chips op straat klaar gemaakt. Eén vrouw raspt de aardappels en gooit de dunne schijfjes in de olie. Een ander schept ze daar uit en doet ze in een zakje. Als je zo’n zakje koopt, staat er nog een hele batterij aan smaakmakers voor je klaar: zout natuurlijk, maar ook diverse pittige sausjes en uiteraard limon!

Sambal bij?

Ik kan zo nog wel even door gaan. Maar je kunt beter zelf een keer gaan kijken. Fietsen is en blijft een geweldige manier van reizen. Ook hier. Maar niet altijd. Soms is fietsen echt genieten, soms slechts een manier om van a naar b te komen. Zo hebben we nu 2 keer een stuk tolweg gepakt, alleen maar om een veilig aanvoelende vluchtstrook te hebben. Vandaag konden we via het onbemande “telepeaje” poortje de weg op glippen. De eerste keer was er een tolpoort halverwege. Nee, we mochten niet verder. Te gevaarlijk. Maar, loop even mee. Buiten bereik van de camera’s zegt de tolpoortbewaker: “Het mag echt niet van de baas, dus als hij julie op de camerabeelden door de tolpoort ziet gaan, krijg ik gedoe. Dit is mijn voorstel: jullie gaan hier van de tolweg af. Maar 200 meter verder is ook een oprit, met een onbemande poort. Daar kun je weer de weg op. Afgesproken?”. Dat is Mexico in een notedop. Hulpvaardig en altijd bereid de regels een beetje te buigen.

Guanajuato by night.

De laatste 2 weken hebben we heel anders gefietst dan vooraf gepland. En daarmee veel van het Mexicaanse leven buiten de toeristenzones mee gekregen. Veel landbouw op de hoogvlaktes van Jalisco, Michoacan en Guanajuato. Veel maïs (voor de tortilla’s), suikerrriet (om van alles en nog wat te verzoeten) en blauwe agaves ( voor de Tequila, Mezcal en Raicillia). En natuurlijk de limon, die werkelijk overal bij smaakt!

Blauwe agave

Maar het zit erop. Morgen nog een dagje Guadalajara, en dan op naar Chili. Ruim twee weken vakantie vieren, samen met Bas en Selma, en dan door Chili fietsen. Ben heel benieuwd wat ons dat gaat brengen. Maar voor wat de blog betreft, duik ik even onder….denk ik.

 

9 gedachten over “Google maps

 1. Eddie

  Dus twee weken jullie verhalen missen, dat worden moeilijke feestdagen voor jullie volgers! Geniet van jullie verhalen !
  Fijne feestdagen en veel plezier met de kids!

 2. Albert

  Hallo Ton,
  De winter is nog maar amper begonnen en je bent alweer jarig. Proficiat.
  Mijn scheurkalenderblad voor vandaag vermeldt dat de volgende Duitse personen op enigerlei 22 december zijn geboren: Felicitas Hoppe, schrijfster, 2016, Bernd Schuster (jou welbekend), 1959, Gustav Gründgens, acteur en regisseur, 1899, Käthe Paulus, eerste Duitse parachutiste, 1868, en Christian Rohlfs, schilder en grafisch kunstenaar, 1849.
  De kalendervraag met de laagste moeilijkheidsgraad voor vandaag luidt:
  1709 entdeckte Johann Friedrich Böttger die Rezeptur für das “weiße Gold”, also für …
  Groeten aan Annette en alvast proost!

  Albert

  1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

   Volgens mij voor (hard) porcelein. Helaas niet op 22 december. Dank voor je feliciteaties, Bèr, en je grondige research. Ik heb hier al een kleine brouwerij ontdekt (Kross) met een heerlijke “pale ale”. Ik denk dat ik er daar maar een van neem. Misschien uit een porceleinen beker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.