Fietsen in Mexico

      2 Reacties op Fietsen in Mexico

Zapacu, fietsstad van Mexico

Woensdag kwamen we aan Guanajuato (werelderfgoed, en terecht). De stad ligt verspreid over een paar best wel steile heuvels. Het mooie is dat het oude centrum een heel stelsel van tunnels kent. Minder mooi is dat ik daar woensdag met Annette in verzeild raakte (René ik mis je!). In Nederland hebben we een tunnelwet (echt waar!). Daarin staat precies vermeld aan welke eisen een tunnel (langer dan 250 meter) moet voldoen. En dat alleen maar om het voor ons, domme weggebruikers, nóg veiliger te maken. Ik weet niet of ze in Mexico ook een tunnelwet hebben, maar zo ja, dan is ie een stuk simpeler dan de onze. Wij mogen er doorheen fietsen, hoewel dat zelden aan te raden is. Meestal ligt er aan één kant een soort voetpad. Maar dat is niet overal even breed, kent gaten en af en toe een paal die in de weg staat. En last-but-not-least (en dit is onvoorstelbaar voor echte RWS-ers): er is een aantal bushaltes in de tunnel. Of er ook meer ongelukken zijn dan in onze tunnels, weet ik niet. Maar dat moet haast wel, wij doen toch niet voor niets zo ingewikkeld?

Tunnel in Guanajuato

Maar niet alleen tunnels zijn hier een uitdaging. Overal om je heen zie je projecten die met veel enthousiasme zijn gestart, maar om een of andere reden de eindstreep niet hebben gehaald. Zo ook in de wegenbouw. Een 4-baansweg start en eindigt zonder aanwijsbare reden, waarbij ook de strook waarop je veilig kunt fietsen ineens weg is. Soms zien wij ook ineens ergens een fietspad lopen, maar hebben we geen benul hoe we daar moeten komen. In Baja hebben we een paar keer wegwerkzaamheden meegemaakt waarbij er simpelweg met een bulldozer een zandpad geschoven was naast de weg die opgeknapt moet worden. Vol keien en los zand. Dat is dan tijdelijk de weg. Succes de komende maanden, wij zijn aan het werk! En dan hebben we het wel over het hoofdwegennet. Het mooiste voorbeeld van “enthousiaste aanpak, zonder veel nadenken” ondervonden we in Jamay. Vanaf Ocotlán ligt er een fietspad naar Jamay (af en toe een telefoonpaal op het pad, maar wij waren zeer tevreden). In Jamay konden we links de drukke 35 op, maar er ging ook een fraaie betonweg rechts. Effe proberen. Er lag zelfs een breed pad naast: “solo bicyclistas” zegt een bord. Wij glunderend verder fietsen. Soms begrijp je niet helemaal wat de gedachte achter zo’n plan is, maar moet je er gewoon van genieten. Dat deden wij. Zo’n 2 kilometer lang. Toen hield alles op. Weg en fietspad. Op zo’n moment mis ik wel eens de gedegen aapak in Nederland. Iets langer nadenken. Geld en capaciteit reserveren enz.. Maar ja, als de hele wereld er uit zou zien als Nederland, waarom zou ik dan nog in Mexico gaan fietsen?

Einde fietspad Jamay.

2 gedachten over “Fietsen in Mexico

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.