Tropisch regenwoud

      Geen reacties op Tropisch regenwoud


Ik heb het niet met zoveel woorden gezegd, maar jullie hadden al begrepen dat we de woestijn uit zijn. Toch? De ferry van La Paz bracht ons naar een heerlijk groen Mazatlán. En vanaf daar werd het steeds groener. Het zal geografisch wel niet verantwoord zijn, maar volgens mij fietsen we al een tijdje door tropisch regenwoud. In ieder geval zie ik bijna al mijn kamerplanten van vroeger gewoon langs de kant van de weg staan. Groter en mooier dan in de meeste tuincentra. Nou heeft deze klimaatverandering een aantal voordelen, zoals die planten. Maar ook de vogels, vlinders en de bloemen zijn talrijker en kleurrijker dan in de woestijn. En ook belangrijk: mijn onderlip verbrandt niet meer (zo snel). Echter, er zitten ook nadelen aan. Zo komt de luchtvochtigheid in de woestijn nooit boven de 20%. Maar hier in de jungle ligt die tussen de 70 en 80%. Plakken dus! Ook op de verkeersslachtoffers heeft het een nadelig effect. Tenminste op die dieren die blijven liggen (vrijwel allemaal). Een dood beest ruikt al niet zo lekker, maar ik heb de indruk dat in een vochtig klimaat de rotting heviger is dan in een klimaat met lage luchtvochtigheid. Volgens mij raak ik die geur nooit meer kwijt. Nu zijn we gisteren van de kust weg gefietsts, de bergen in. En weer wordt het weer anders. Even afgezien van de regen, die in deze tijd van het jaar niet mag vallen, hebben we ook andere temperaturen. Die liggen hier (we zitten nu op zo’n 1300 meter) zo’n 10-12 graden lager. Overdag en ‘s nachts. Heerlijk om in te fietsen overigens. En eindelijk redelijk koel water in de bidon. Ik klaag niet! Op de bergpassen die we over gaan, ligt de temperatuur nog een stukje lager. Zo laag dat we vandaag door pijnboombossen fietsten. En dat is zeker geen tropisch regenwoud meer!

Bloemen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.