Costa Brava

      1 reactie op Costa Brava
Sayulita

Sayulita

Vandaag (30 november) volkomen onverwachts in de Costa Brava beland. Na het vissersdorp Miramar en het Mexicaanse stadje La Peñita, had ik een weer een echt Mexicaans dorp verwacht. Na een vervelende, want gevaarlijke, rit over de 200, kwamen we in Sayulita. De doorgaande weg, die we ook morgen nemen, loopt bovenlangs. En langs die weg lijkt Sayulita een gewoon Mexicaans dorp. Bussen zetten schoolkinderen af. Vrouwen verkopen bananen. Mannen plakken banden. Op onze vraag waar een camping is, werden we naar beneden verwezen, het centrum. En dan het strand opzoeken. De weg het dorp in is een typisch ouderwets Mexicaans keienpad, met in fraaie patronen gerangschikte stenen. Vastgezet met zand en wat cement. Ziet er leuk uit, maar is vervelend fietsen. Als ze zo’n strook op zouden nemen in Parijs-Roubaix zouden alle renners in staking gaan. Maar ja, een staking helpt ons niet verder. En dan ineens: souvenirwinkels en een overdaad aan “gezellige” barretjes en restaurantjes. En natuurlijk heel veel Amerikanen die daartussen door laveren. Snowbirds in een gehuurde golfkar, surftypes met bermuda en teenslippers. Volledig Llorett-de-Mar-sfeertje. Mexicanen die het strand op en af lopen met hoeden (met namen erop van Amerikaanse sportteams!), vogelfluitjes en zelfs kerstmutsen. Dit was totaal niet wat we verwachtten. En ook niet wat we zoeken. Ik ken wel een paar leuke mensen die surfen. En inmiddels zelfs een paar leuke fietsers die wel willen leren surfen. Maar door de bank genomen zijn surfers andere types dan langeafstand fietsers. Wij zijn ook helemaal niet op zoek naar surf- of andere parties. Gisteren al heel sociaal gedaan bij de snowbirds. We bleken een RV-camping uitgezocht te hebben (mét tent-area) die gerund wordt door een Canadees echtpaar. Met als gevolg dat er vrijwel alleen Canadezen zitten. Allemaal uit de buurt van Vancouver. Ze komen er allemaal al jaren overwinteren en kennen elkaar dus ook allemaal. Heel knus, denk ik. Volgens iedereen die we ’s middags tegen kwamen, boften we enorm. Het was namelijk “taco tuesday”. Dat betekent dat je taco’s kunt kopen (die een paar Mexicaanse dames vers komen bereiden) en gratis Margerita’s krijgt (mixdrankje met tequila, sinaasappellikeur, limoen en nog een zoetige substantie). Wij besloten, na enige aarzeling,  sociaal te doen. Het begon al meteen goed. We raakten aan de praat met een vrouw uit Breda die op dezelfde lagere school gezeten heeft als ik (althans de vrouwelijke tegenpool van de Sacramentsschool. Mannen en vrouwen werden ook op die leeftijd strikt gescheiden). Ze was op 7-jarige leeftijd verkast naar Canada. Toen we daarna wat taco’s gingen halen (heerlijk!) besloten we een tafel te kiezen waar ook wat jongere mensen zaten (3 stuks). Bingo. Eén van de jongeren (vrouw van een jaar of 40….) was de dochter van de vrouw die de boel runde. En later bleek de man die de Margerita’s mixte haar partner te zijn. En tevens de enige Mexicaan in het hele gezelschap (stuk of 50 mensen). Ook haar moeder zat aan tafel, en kwam meteen naast ons zitten. Goede gastvrouw. De andere jonge mensen (ruim in de 40) waren een echtpaar dat net gisteren aangekomen was. Hij kwam oorspronkelijk uit Castricum. Kon nog redelijk Nederlands. Enfin, zoals dat gaat als je gezellig zit te kletsen: op enig moment (rond 19:30 uur) bleek iedereen weg, behalve onze tafel. “Snowbird bedtime” volgens de dochter.  Na nog 2 rondjes Margerita’s, hebben we er rond 20.30 een punt achter gezet. Daarna hebben Annette en ik nog een uurtje op  het strand gezeten, met een biertje. Genieten. Dus vandaag geen behoefte aan surfparties. We gaan morgen nog even langs Puerto Vallarta (zal wel een soort Marbella zijn) en dan gaan we het binnenland in. De kans dat we daar nog snowbirds of surfers tegenkomen, is klein.

Santa Cruz

La Peñita

Sayulita - de vlaggetjes zijn voor Dia de Muertos, begin november

Sayulita – de vlaggetjes zijn voor Dia de Muertos, begin november

1 gedachte over “Costa Brava

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.