Een gewone dag Mexico

      2 Reacties op Een gewone dag Mexico
Acaponeta

Acaponeta

Vanochtend heeft Annette ontbijt gehaald bij de supermercado. Het hotel in Acaponeta had verse koffie. Goed begin. Vervolgens om 8:50 vertrokken. We moesten vandaag 90 km. Grotendeels langs de 15. Geen ideale weg, maar de 15D, de tolweg is te saai. Die laat alle dorpjes links liggen (of rechts). We houden 2 korte pauzes en zijn om 15 uur in Santiago Ixcuintla. Ook weer een echt Mexicaans stadje. Enige tienduizenden inwoners, mooi oud centrum (waar ook veel gebouwen aan onderhoud toe zijn). Sfeervol en gezellig, en geen toerist te bekennen. Het bevalt ons goed om op tijd in zo’n stadje aan te komen, dan een hotel te zoeken, te douchen en de straat op te gaan. Even rondwandelen en de sfeer proeven. Eventueel de nodige boodschappen doen (vandaag een leesbril voor mij en een nieuwe hoed). Daarna zijn we met een biertje op het centrale plein gaan zitten (onze terrasjes kennen ze hier niet). Beetje kijken. Daarna op zoek naar eten. Is niet moeilijk overigens, hoewel ze nauwelijks restaurants hebben. Als het tegen zessen loopt, verschijnen er overal karretjes. Veelal op vaste plaatsen, hun tafels en stoeltjes staan er nog. De een gaat verse taco’s bakken. Met vlees of worst. Sausjes en wat salade erbij. Een ander heeft ook tostadas en tortas. Een volgende vooral garnalen en schelpdieren. Soms bakt er eentje hamburgers. Net als alle Mexicanen gaan we ergens zitten, plaatsen onze bestelling en laten het ons smaken. Ons Spaans is inmiddels voldoende om een basisconversatie te voeren. En dat moet, want als toerist trek je in dit soort stadjes de aandacht. Leuke aandacht overigens, nooit opdringerig of vervelend. Bij de taco’s wilde iemand graag weten waar we vandaan kwamen, of we fietsen echt leuk vinden en of we kinderen hebben (Ja? Hebben zeker ook nooit geld! Hahaha!). De churrosman liet ons zien (en horen) hoe je met een blaadje van de limoenboom een liedje kunt fluiten. En voor de kerk zaten zo’n 20 mensen bingo te spelen. Niet met getallen, maar met plaatjes (zon, boom enz.). De man naast ons, wiens vrouw bij de bingo zat, probeert zijn zoontje de beginselen van de startpositie van het hardlopen bij te brengen. De vrouw waar ik de hoed koop wil ook graag weten waar we vandaan komen. Zij weet te vertellen dat er ooit een fietser is dood gereden op de 15. Maar ja, die fietste in het donker. Dat doen wij toch niet? Nee, zo dom zijn wij niet. Wij willen op tijd stoppen om tijd te hebben voor dit soort conversaties!

Kerk in Santiago Ixcuintla.

Kerk in Santiago Ixcuintla.

De klokkenluider van Santiago.

De klokkenluider van Santiago.

Entree naar het oude centrum.

Entree naar het oude centrum.

2 gedachten over “Een gewone dag Mexico

  1. Birgit

    Ha, leuk hoor, jullie berichten. ik lees ze met veel plezier. ik was vijf(?) jaar geleden in Mexico. Wij bezochten eerst een vriendin die orthopedische schoenmakerij in Leon was gestart, en hebben toen een hele toer door Mexcio gemaakt. Van Leon naar Guadalajara (probeer dat maar eens heel snel een paar keer achter elkaar uit te spreken), langs de kust, langs Acapulto, naar Oaxaxa etc. om uiteindelijk in Isla de Mujeres tegenover Cancun te eindigen. dan niet met de fiets maar per auto.
    Wij hebben erg genoten van het grote en afwisselde land. Vanwege jullie verhalen en ervaringen (inderdaad, de stoep is niet de plek om rustig te kuieren, dat bleek een constante in Mexico) komen de herinneringen weer terug. veel fietsplezier, groeten Birgit

    1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

      Ha Birgit, ja, Mexico is fascinerend. Erg arm. Maar met zeer vriendelijke en behulpzame mensen. We zitten nu weer aan de Stille Oceaan. Dagje rust. Later gaan we nog het binnenland in en dan naar Guadalajara. Daar zal ik nog even goed op oefenen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.