Veilig?

      Geen reacties op Veilig?
Mexico veilig?

Mexico veilig?

Als je in de VS vertelt dat je in Mexico gaat fietsen, kun je twee soorten reacties krijgen. “Weet je het zeker? Erg gevaarlijk! Goed opletten! Niet te vertrouwen!”. Dat zijn de mensen die er zelf nog nooit geweest zijn. Zij praten de media na, én de overheid. Die geeft namelijk ook een negatief reisadvies af voor Mexico. De mensen die er (veel) geweest zijn, gewoond of gewerkt hebben, zijn unaniem enthousiast. Dat gaat dat wel meestal over Baja California. Zij zijn ervan overtuigd dat de meeste misdaad drugsgerelateerd is. Dus als je daar uit de buurt blijft, heb je weinig te duchten. Daarnaast is er in Baja sprake van zichtbare aanwezigheid van de militairen. We zijn in Baja langs zeker 5 controleposten gekomen. Verder komen we nog regelmatig patrouilles tegen. Zo’n open Hummer met een mitrailleur in de bak gemonteerd. Soldaat erachter met de vinger aan de trekker, spiedend naar onraad. Nou draagt die overduidelijke aanwezigheid niet direkt bij aan mijn veiligheidsgevoel, maar dat zal aan mij liggen. Wat ook niet helpt is dat de gemiddelde leeftijd van die soldaten rond de 16 ligt, schat ik. Ze hebben hier ook veel politie. Ik heb gemeentepolitie gezien, staatspolitie en  transito politie (geen idee waar die over gaan). De politie in Mazatlan reed ’s avonds met zwaailicht over de boulevard. Maar dat lijkt hier normaal. Toen wij een keer in een restaurantje in de woestijn wat zaten te drinken, stopte er een ambulance. Zwaailicht aan. Ik schrikken, maar nee, niks noodgeval. De broeders en zusters stappen uit en gaan een taco halen. Door de open deur zie ik de patiënt op de brancard liggen. Hij lacht een beetje schaapachtig. Hij zal het wel redden. Wat veel gevaarlijker is, is de straat. Of beter, de stoep!

Mexico onveilig!

Mexico onveilig!

Het lijkt erop dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen stukje stoep. Nou zijn er in Nederland buurten waar ze dat een charmante gedachte vinden: gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zoiets als de leefomgeving. Hier in Mexico zijn ze daar nog niet aan toe. Er zijn er die niks aan hun stoepje doen (zand) en er zijn er die een prachtig tegelpatroon neerleggen, afgewisseld met fraaie planten in iets dieper liggende bakken. En alles wat je daar tussenin kunt bedenken. Helaas zonder enige vorm van overleg. Nog niet eens over de hoogte van de stoep. Als je daarbij optelt dat de gemeente eigen beleid heeft aangaande de diepte van waterputjes en aansluitpunten, en blijkbaar 0 pesos budget voor reparaties van kapotte deksels, dan krijg je een aardig beeld van de gevaren. Vooral als het eenmaal donker is. Je kunt per 10 strekkende meter probleemloos drie keer je enkel verzwikken. Zouden de Amerikanen dat bedoelen als ze Mexico onveilig vinden?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.