Bang voor de 1

      2 Reacties op Bang voor de 1
Een slachtoffer van de 1 wordt opgeruimd.

Een slachtoffer van de 1 wordt opgeruimd.

Toen ik onze tocht aan het voorbereiden was, stuitte ik op de Adventure Junkies. Zij vonden fietsen door Baja California geweldig. Maar je moest wel zoveel mogelijk de highway 1 vermijden. Ook andere bloggers probeerden me bang te maken voor de 1. En dat lukte. Gelukkig hebben we een andere dan de geplande (en meest gefietste) route Mexico in gekozen. Vanuit Yuma hebben we de 5 gevolgd tot aan Chapala. Daar moesten we de 1 op als we verder naar het Zuiden wilden. De eerste 100 meter was niet bemoedigend. Er kwam een vrachtwagen achterop, volle vaart. Hoewel hij naar links uitweek, kregen we behoorlijke klap van de rijwind. Ik had moeite mijn stuur te houden. Dat beloofde nog wat. Na 500 meter zijn we in Chapala blijven slapen, konden op dinsdag dus fris aan de 1 beginnen. Dat viel reuze mee. De weg is inderdaad smal. Voor insiders: type N36 in Overijssel. En wat beroerder is, er is op de meeste plaatsen geen ruimte om even de berm in te duiken. Te diep en te steil naar beneden. Het goede nieuws is echter dat de vrachtwagenchauffeurs veel rekening met ons houden. Als het kan gaan ze helemaal naar links. Als het nodig is, remmen ze af. Gaat het dan altijd goed? Nee, ik ben al 2 keer toch de berm in gedoken. Beide keren op plekken waar dat kon. Beetje mazzel moet je hebben. Overigens beide keren omdat pickups of personenauto’s het verrekken om af te remmen. Je zult maar eens 7 seconden later aankomen. Kan toch niet? Kortom: de 1 valt reuze mee. Minder verkeer dan gedacht en de vrachtwagenchauffeurs, vaak gezien als de cowboys van de weg, zijn dol op fietsers. Niet alleen houden ze serieus rekening met ons, vrijwel zonder uitzondering zwaaien of toeteren ze naar ons. Tot nu toe geen reden om de 1 te mijden. Alleen rekening houden met de (on)mogelijkheden van de weg. In NL zou er allang een comité opgericht zijn om hier iets aan te doen. In Mexico hebben ze andere prioriteiten.

2 gedachten over “Bang voor de 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.