Echte Amerikanen

      Geen reacties op Echte Amerikanen
Tim legt Annette iets uit.

Tim legt Annette iets uit.

Ik heb onlangs het boekje gelezen van Charles Groenhuijsen over zijn tijd als Amerikacorrespondent voor de NOS. Aan de hand van een aantal thema’s legt Charles niet alleen uit wat de verschillen tussen Amerika en Nederland zijn, maar ook waarom dat zo is, volgens hem. Wapenbezit, vetzucht, gezondheidszorg, onderwijs en religie zijn een paar van de onderwerpen die voorbij komen. En wij logeren nu al een week bij zo’n echt Amerikaans stel. Sterker nog, ze hebben ons uitgenodigd dit weekend mee te gaan naar San Diego. Zij moeten klussen aan hun appartement, wij mogen de toerist uithangen. Het zijn ontzettend aardige, open mensen. Heel gastvrij. Maar tegelijkertijd zeer Amerikaans en met grotendeels andere interesses dan wij. Een korte schets. Hij is ex-militair, explosievendienst. Dol op wapens, crossmotoren en jeeps. In Irak gezeten, de Filipijnen, Thailand en Cambodja. Zij had met haar ex-man een bouwbedrijf. Vervelende scheiding. Ruzie met haar dochter. Zij kennen elkaar pas een jaar en wonen nu samen in Yuma. Zij is zeer religieus, hij iets minder. Beide overtuigd republikein (er deugt werkelijk niets aan de democraten), maar Trump is een clown (natuurlijk wel te prefereren boven de crimineel Clinton). En daar zitten Ton en Annette dan. Op veel onderwerpen verschillen we van opvatting, maar ik kan met hen overal over praten. In de schuur tegen de werkbank staat een geweer. Tim heeft er heel veel. Op meerdere plekken in huis liggen geladen pistolen. Alleen als zijn kleinkinderen op bezoek komen gaan ze in een kluis. Twee dagen lang ligt er een pistool met 2 patroonhouders op het aanrecht. Het gaat mee als we een tochtje door de omgeving gaan maken. Weer een ander pistool gaat mee in de auto naar San Diego. Ik kan er niet aan wennen. Maar er is toch het recht op zelfverdediging? Er is oprechte waardering voor de hardwerkende Mexicanen op de boerderijen rondom Yuma. Maar illegalen hebben nergens recht op en moeten acuut het land uit. Wel wordt bij elk gebed god gevraagd mededogen te hebben met de minderbedeelden. En, zegt Tim, als wij straks in de problemen zitten in Mexico, moeten we hem bellen. Hij komt ons halen, waar we ook zijn. En ik geloof hem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.