Ecosystemen

      3 Reacties op Ecosystemen
Een Ocotillo

Een Ocotillo

Joshua Tree ligt ook op hoogte. Het eerste deel, het klimmersparadijs en het stuk met alle Joshua trees, ligt op zo’n 1300 meter. Het zuidoostelijke deel, het Pinto basin ligt op ruim 500 meter. Het is allemaal woestijn, maar wat een verschillen. Terwijl we afdalen naar het Pinto basin, worden de Joshua trees kleiner en schaarsers. Om vervolgens langzaam te verdwijnen. In één keer rijden we een gebied in met alleen maar Cholla-cactussen. Die hebben we al vaker gezien, maar dan als eenling tussen andere planten. Nu een paar honderd meter alleen maar Cholla’s. Daarna verdwijnen ze en zien we voor het eerst Ocotillo’s. Een boomsoort die wel tot 5 keer per jaar zijn blad kan verliezen en weer laat groeien. Niet afhankelijk van het seizoen, maar van de hoeveelheid (schaarse) neerslag. Hier zien we ook onze eerste Desert Kangaroo Rat. Deze blijft rustig in de berm zitten, totdat ik mijn fototoestel pak. Natuurlijk. Als we daarna het park uitgaan, richting de Salton Sea, verandert de omgeving weer drastisch. De Salton Sea is een zout meer. Eigenlijk lang geleden een deel van de Golf van Californië. Nu al heel lang afgesloten van de zee. Ook de aanvoer van zoet water is te gering. Heel Californië kampt al jaren met een watertekort. Door de geringe aanvoer en de sterke verdamping, is het meer aan het verzilten. Het is nu al 50% zouter dan de Pacific. Op weg naar Mecca (ja, wij komen nog eens ergens!) moeten we kilometers door een droge canyon. Niets dan zand en kale grijze rotsen. De temperatuur loopt op tot zo’n 35 graden. Als we de canyon uitkomen, moeten we een kanaaltje over. Even later snappen we waarom. Uitgestrekte velden met druiven, citrusvruchten en oliepalmen. Alleen mogelijk met dagelijks beregenen. In Mecca doen wij boodschappen. In de winkel horen we alleen spaans. Er komen vrijwel uitsluitend Mexicaanse arbeiders die op de plantages werken. Het aanbod is ook totaal afwijkend van wat we tot op heden gezien hebben. Verfrissend! Op een camping aan het meer, in het Salton Sea State Park, is het zeer rustig. Plek genoeg. Een populaire plek voor vogelaars, maar het seizoen begint pas in november. Hier geen schildpadden of schorpioenen, maar pelikanen, uilen en kraanvogels. Weer een totaal ander ecosysteem. Op een uurtje fietsen (tenminste als je afdaalt uit het park….). Waar we gisterennacht nog de coyotes hoorden janken, hoorden we vanavond al de roep van een uil. Mooi toch? Zoals mijn vrouw al zei: elke dag is anders.

Witte pelikanen.

Witte pelikanen.

3 gedachten over “Ecosystemen

 1. Mia en Twan

  ‘Zoals mijn vrouw al zei: elke dag is anders’ …….?
  En ik maar denken dat Annette steeds deze reisverslagen schrijft!
  . Hoe dan ook, geweldige verhalen en prachtige foto’s. Wat een belevenissen. Je zou d’r bijna zin in krijgen. Niet met de fiets maar dan wel met de camper.
  Iedere keer weer genieten. Groeten Twan

 2. peter blokhuis

  Ha Ton (en Annette natuurlijk),

  Ik moet eerlijk zijn. Ik was even bezig met wat p direct werk en kwam je naam weer tegen.
  Je weet het; uit het oog……
  Maar wat een mooie verhalen en foto’s! Niet alleen maar rozengeur lees ik maar de gelukzalige momenten komen regelmatig voorbij begrijp ik.
  Ik ga je linkje even delen voor onze nieuwsbrief dan blijven we hier ook nog een beetje bij met al jullie belevenissen.
  Veel plezier, succes en sterkte. Op naar Mexico begrijp ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.