Taal

      2 Reacties op Taal
Torre de Belém – Lissabon

Elke dag hoor ik Portugees. Dat is niet raar als je in Portugal woont. Toch is het voor mij een “vreemde” taal. Nog steeds. En dat blijft ook nog wel even, ondanks verwoede inspanningen om ‘m “eigen” te maken. Nu vind ik zelf Nederlands af en toe ook een vreemde taal. Neem nu de verkiezing van het woord van het jaar. Dit jaar was dat het woord “klimaatklever”. Begrijpelijk als je het Nederlandse nieuws hebt gevolgd. Dat “klimaatkleven” was wel even een dingetje. Hoewel ik het verbazingwekkend blijf vinden dat het doel van zo’n actie, aandacht vragen voor de zeer serieuze klimaatproblemen, in het niet valt bij de verontwaardiging over de manier waarop. Als we dat om zouden kunnen draaien waren de acties wellicht helemaal niet nodig. Ik kan me best een wereld zonder “meisje met de parel” voorstellen, maar geen wereld zonder een redelijk klimaat. Maar goed: taal. Ik weet niet of ze ook zo’n verkiezing van “woord van het jaar” in Portugal hebben. Zo ja, dan is dat aan mij voorbij gegaan. Ik zal een woord als klimaatklever ook niet gauw nodig hebben in mijn conversaties hier in de buurt. Laat staan een woord als “swaffelen” (woord van het jaar in 2008). Nu ben ik de enige in ons dorp die in staat zou zijn om te swaffelen. Maar als ik dat al zou willen, dan zou ik het er niet met onze buurvrouw over willen hebben. Dus dat woord mis ik niet zo erg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wel zou het fijn zijn om de meer gebruikelijke woorden paraat te hebben. Dat gaat wel steeds beter, maar nog niet goed. Annette heeft tegenwoordig een goed contact met Alice, onze onderbuurvrouw. Zij woont alleen en is blij met onze komst. Annette heeft afgesproken om af en toe met haar te gaan wandelen. Tripjes die er steevast toe leiden dat ze langs wat oude vriendinnen wandelt die in de buurt wonen en waarmee ze veel te bespreken heeft. Wat Annette dan weer helpt om haar woordenschat te verbeteren. En dat is ook nodig. Annette had haar een keer uitgenodigd om ons huis te bekijken. Dat leek haar leuk. Ze kende het niet van binnen. Omdat wij zelf eerst nog een langere wandeling wilde maken had Annette met haar afgesproken dat ze zo rond 15 uur bij ons langs zou komen. Dat was goed. Maar ze was er niet om 15 uur. Ook een kwartier later nog niet. Dus zei Annette: “Ik ga er toch maar even langs, misschien is er iets tussen gekomen. Of misschien heb ik iets niet goed begrepen.” Toen ze bij de buurvrouw aanklopte stond die in vol ornaat klaar, met een paraplu als wandelstok: “We zouden toch om 15 uur gaan wandelen?”

Lijn 28 in Lissabon. Kun je beter van buitenaf bekijken.
Viseu. Alle tegeltjes zijn hetzelfde.
Symbool van Portugal: de haan.
Een schuimende zee bij Cascais.

2 gedachten over “Taal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.