Reconstructie

      6 Reacties op Reconstructie

Naarmate we ons huis opknappen en aanpassen wordt het steeds meer “ons” huis. Een likje verf doet al wonderen. Maar ik krijg ook wat meer zicht op Rui, de vorige eigenaar (en dus niet Luis, zoals ik eerder verstaan had). Hij en zijn vrouw zijn begin jaren 90 vol goede moed begonnen. Ongetwijfeld met mooie dromen. Ze hebben een degelijk huis neergezet, met gebruik van goede materialen. Vervolgens is het mis gelopen en is de vrouw van Rui vertrokken. En hun zoon. En daarna heeft zich een drama afgespeeld. Denk ik. De deur tussen garage en huis is ingetrapt. Het slot naar de slaapkamer van Rui is zodanig vastgezet dat de kamer altijd open was. Ook de deur naar boven, via de woonkamer is ingetrapt. Alle andere kamers zaten op slot. Daar had Rui geen sleutel van. En blijkbaar had hij die kamers ook niet nodig anders had hij de deuren ook wel ingetrapt. Nu is het huis ongelooflijk smerig opgeleverd, maar misschien was dat uit zuinigheidsoverwegingen. Ik denk dat Rui zo min mogelijk water en elektriciteit wilde gebruiken. Uit een document dat we gevonden hebben bleek dat hij een pensioen heeft van € 345,- per maand. Dat is zelfs in Portugal niet heel veel. Dus waarom water verspillen aan poetsen en douchen? Of gas voor de geiser om water te verwarmen voor de afwas? Toen ik de eerste keer een pad om het huis probeerde te banen zag ik een stippenpatroon dat me aan een puinwaaier deed denken. Precies onder het raam van de woonkamer. Onder het raam vond ik een zompige, vette plek waar weinig groeide. Wel zag ik, twee meter onder de plek, een kat verlangend naar mij opkijken. Nu snapte ik de puinwaaier. Rui had de gewoonte om restanten van zijn eten uit het raam te kiepen. Overigens ook overbodig geworden medicijnen en veel lege sigarettenpakjes. Dat verklaarde ook het smerige, vettige kozijn in de woonkamer. Het ging waarschijnlijk niet altijd goed. Ik vroeg me af waarom hij niet het keukenraam heeft gebruikt, maar ik denk dat dat is omdat hij niet zo groot is en voor het keukenraam nog het aanrecht zit. Dan is het makkelijker om alles uit het woonkamerraam te kiepen.

Een likje verf doet wonderen. Ook op een tegelvloer.

Een ander probleempje betreft de afvoer(en). Toen Paulo (van de makelaardij) ons de eerste keer rondleidde, merkte ik in de kelder/onderverdieping een nat spoor langs de binnenmuur. Precies daar waar de keukenafvoer de kelder in komt. “Ja”, zei Paulo, “de meneer heeft een probleempje gehad met de afvoer.” Dat probleempje bleek nooit opgelost. Er ontbrak namelijk anderhalve meter afvoerpijp in de kelder. Toen ik die weer terug had gezet, werkte de afvoer nog niet. Dus dan maar onder de wasbakken alles losgeschroefd. Wat een smurrie! Maar toen dat eenmaal schoon was, en deels vervangen, wilde het water nog niet weglopen. Mijn analyse: de lucht kan er niet uit, dus blokkeert de afvoer. Ook omdat er af en toe wel wat luchtbelletjes opborrelden waarna er weer een beetje water wegliep. Dus maar even behelpen. Afwasteiltje in de gootsteen en als dat vol is dat water bij de planten kiepen. Duurzaam! En als afvoer van de vele emmers schoonmaakwater gebruikten we de wastafel en de wc in de badkamer. Tot ik erachter kwam dat daar ook een lekkage zat. Dat was eerder niet opgevallen omdat we buiten douchen en dus alleen de wastafel gebruiken. En omdat de bodem van de kelder uit zand en stenen bestaat. Het gelekte water verdwijnt dus in de bodem. Tijd voor hulp. En die komt dan ook gewoon aanwandelen! Onze buurvrouw (Marie José) die voor haar moeder zorgt die onze eigenlijke buurvrouw is, kwam aangelopen samen met haar neef José Manuel. Van beroep klusjesman. Hij deed al jaren alle klussen voor het familiebezit in Vale de Além: meerdere huizen, boom- en wijngaarden. Hij had wel tijd volgende week, begreep ik. Hij spreekt namelijk uitsluitend Portugees en volgens mij ook nog in het plaatselijke dialect. Maar het blijkt een gouden kerel. Hij kwam eerst voor de lekkage en een dag later voor de tuin. Dat laatste ging met een tractor met achterop een grote bak waarin een even groot mes wordt aangedreven. Maakt niet uit wat dat mes tegenkomt, het maakt er snippers van. Geniaal. Binnen een goed half uur was onze tuin begaanbaar (en onherkenbaar!). Op verzoek werkt hij ook nog een stapel snoeihout weg dat wij op een stukje grond hadden gedumpt wat eigenlijk ook onze parkeerplaats is. Hij zette nog even een grote duwbak vóór op de tractor. Daarmee maakt hij ons parkeerplaatsje een stuk ruimer, schuift een paar hinderlijk grote keien opzij en duwt een paar boompjes om die voor mijn gevoel te dicht bij de elektriciteitsleiding staan. En dat allemaal op grond die niet van ons is. Maar ja, hij kent iedereen en iedereen is familie. Dus dat zit wel goed.

Tuin vóór het maaien.
Tuin ná het maaien.

Op de maaidag bleek overigens het probleem met de lekkage nog niet is opgelost. Tot teleurstelling van José Manuel en mij. Of eigenlijk was het probleem wel opgelost, maar was er nog een tweede probleem. Dus ’s middags ging hij weer aan de gang. Nu moest er serieus gehakt worden in het plafond van de kelder. Het probleem zat in een ingebouwde sifon. Die moest er uit en vervangen worden. Hij regelde hulp voor de middag en ging pas naar huis toen alles opnieuw in het cement zat. En passant ook nog even het keukenafvoerprobleem opgelost. Gewoon een tuinslang zover mogelijk er in proppen, met de kraan open en blijven duwen tot het water er niet meer uitspuit maar doorloopt, naar de septic tank. Zijn analyse: waarschijnlijk een ophoping van vet en vuil.

Vervolgens heeft José Manuel zelfs om 19 uur nog even de badkamer gemopt. Het was zo stoffig van al dat boren en hakken. Onder het genot van een biertje nog even na staan praten (nou ja) en het ook gehad over mogelijk wijnmakerij, en waar ik een goede timmerman kan vinden en wat onze verdere verbouwplannen zijn. Ik denk dat we José Manuel nog wel meer in gaan schakelen komende maanden.

Tuin tijdens het maaien.

6 gedachten over “Reconstructie

  1. Marianne

    Hoihoi, het is weer leuk om te lezen dat het goed gaat met jullie en dat jullie ondanks de warmte, vol goede moed aan het klussen zijn. Ik hoop dat alle problemen nu opgelost zijn en dat jullie er gauw gezellig en comfortabel bij zitten. Succes nog even! Groetjes van ons!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.