Rechtenbeperking

      2 Reacties op Rechtenbeperking
Wandelend naar Talasnal kwamen we langs een poel vol parende padden.

We hebben hier in Terra da Gaga een tv. Daar zitten 8 Portugese zenders op. Er zouden ook nog talloze nutteloze zenders via de satelliet ontvangen kunnen worden. Ik heb alleen nog niet uitgevogeld hoe dat werkt. Hoeveel energie wil je stoppen in een nutteloze functie? Als je zo af en toe toch iets wilt zien, dan lukt dat meestal prima met NPO-start (terugkijken) Of natuurlijk via een “live stream”. Voor het Wereld-Wijde-Web maakt het niet uit waar je zit, in Nederland of in Portugal. Dacht ik. Kijk, dat het voetbal volledig vercommercialiseerd is, weet ik. Dus dat het me niet lukt een Champions League-wedstrijd te zien aanvaard ik. Is niet leuk, maar vooruit. De tijden dat alle voetbalwedstrijden op hetzelfde moment begonnen (eredivisie op zondagmiddag 14:30 uur) ligt ver achter ons. En daarmee ook de tijd dat er één uitzending was van Studio Sport, met daarin alle belangwekkende sport, voor iedereen te zien, zonder reclame. Er bleef veel tijd over voor andere dingen, toen.

Grootschalig kaarsen verbranden ipv aansteken. Fátima.

Dus als je toch iets wilt zien van voetbal of andere topsport, ga je je in bochten wringen. En soms met succes. Zo is het me één keer gelukt een CL-duel van Ajax te zien. Ik had me er al bij neergelegd dat het de radio zou worden die avond. Gewoon Langs de Lijn aangezet. Nu kun je sinds een paar jaar ook radio kijken. Dat is net zo spannend als het klinkt. Er hangt een camera in de radiostudio en je ziet de presentatoren praten. Ik ga ervanuit dat degene die dat bedacht heeft inmiddels zijn of haar jaren uitzit in een strafkamp ver weg. Maar deze avond was ik er blij mee. Iemand (óf een slimmerd óf een hele dommerd) had de camera zo ingesteld dat je als luisteraar de wedstrijd ook kon zien. Dat is maar één keer voorgekomen, dus deze persoon zit nu waarschijnlijk ook in het strafkamp. En terecht. Want bij dergelijke radio zie ik het verschil met TV niet meer, dus kun je een van de twee opheffen. Geen live voetbal dus voor mij. Maar zelfs een samenvatting terugkijken, soms zelfs alleen maar een interview, lukt al niet meer. “Wegens rechtenbeperking is deze video alleen in Nederland te bekijken”. Onduidelijk is wiens rechten door wie beperkt worden, maar ik zie niks. Nu is daar gelukkig ook iets op bedacht. VPN. Als je een abonnement op zo’n “beveiligde verbinding” neemt, kun je zelf kiezen via welke server je het internet opgaat. En daarmee kun je de rechtenbeperkers foppen! Als ik dus een samenvatting van een eredivisiewedstrijd wil zien, verbind ik mijn computer met een server in NL. En jawel, de NOS denkt dat ik in NL ben en dus mag ik kijken! En zo kon ik deze week ook de finale van een mooie Giro-etappe live bekijken. Even verbinden met Milaan en hoppa, RAI 2 is te bekijken. Waarom ik als gewone Nederlander niet naar een video van de NOS mag kijken is me overigens een raadsel. Wat gaat er nou helemaal mis? Gekker nog. Het Eurovisie Songfestival. Hoef ik niet per se te zien, maar we wilden even terugkijken hoe S10 het er vanaf had gebracht in de halve finale en of de inzending van Portugal de moeite waard is. Rechtenbeperking! Hoezo? Ik betaal braaf belasting in NL. Belastinggeld waarvan de NPO gefinancierd wordt en dat zij stoppen in shows zoals het Songfestival. En toch mag ik niet kijken als ik me buiten de landsgrenzen bevind. Soms is Europa nog erg ver weg.

Nog even over de inzending van NL. S10 heeft een mooie stem en kan mooi zingen. Maar. Ik heb al eens uitgelegd dat mijn hoofd reageert op bepaalde beelden, woorden, deuntjes. Dan gaat er een luikje open en wordt er een associatie gelegd die ik voorlopig niet meer kwijt raak. Zo ook met het liedje van S10. Zo gauw ik iets hoor als “oeh, oeh, aah, aah” gaat er een luikje open en zing ik uit volle borst : “Lekkere Domo hopjesvla”! En daar zit ik nu al een paar dagen mee. Het zou mij tegen kunnen houden om op S10 te stemmen. Maar dat mag ik toch niet. Je mag niet als Nederlander op de Nederlandse inzending stemmen. Ook niet als je in Portugal bent? Met een Portugese sim-kaart? Laat maar. Dit is een rechtenbeperking waar ik mee kan leven.

2 gedachten over “Rechtenbeperking

  1. Marianne

    Ik ben weer helemaal bij met lezen hoor Ton & Annette. In het verleden kreeg ik een melding als je weer geblogd had. De laatste maanden niet meer. Met de gedachte: ‘Ze zijn te druk met klussen’.
    Even dacht ik: ‘Ton geblogd maar ik geblokt’. Maar nee, gelukkig, ik volg weer!
    Succes met alles rondom het nieuwe huis!

    Ps. Aan het songfestival hebben jullie weinig gemist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.