Rood, wit en blauw.

      2 Reacties op Rood, wit en blauw.

Dat is de oogst na 3 weken rondtoeren en huizen bekijken. Leuk, hè? Rood, Wit, Blauw is onze “short list”. Overigens 3 totaal verschillende huizen, met heel verschillende eigenaren. Het witte huis was het eerste dat we bezochten. Vlakbij Tabúa. Het is van Rob, een Nederlander die al langer in Portugal woont. Rob is begin 60 en heeft een iets grotere bierbuik dan ik. Hij heeft dit huis 5 jaar geleden gekocht. Hij heeft ook een quinta (Portugese term voor een landgoed(je)) in de buurt. Omdat hij geld nodig heeft wil hij eigenlijk de quinta verkopen en zelf met zijn vrouw in het witte huis gaan wonen. Maar de verkoop van de quinta vlot niet. Dus staat nu het witte huis te koop. Het heeft alles wat we nodig hebben: ruimte voor onszelf, voor eventuele gasten en een tuin. En voldoende ruimte om te knutselen en fröbelen. Die ruimte wil Rob misschien verhuren aan een andere Nederlander die een ruimte zoekt om 2 oude Maserati’s (auto’s), die op een boot vanuit Amerika onderweg zijn, op te gaan knappen. Als dat doorgaat is mijn interesse in het huis over.

Wit.

Het blauwe huis is van totaal andere orde. Een oud statig landhuis in een fraaie kleur blauw. Minutieus opgeknapt door een Engelsman. Deze man is echter overleden voor hij zijn werk af kon maken. Wij vermoeden ergens in 2018-2019 omdat er in de keuken nog pakken houdbare melk staan met een houdbaarheidsdatum in 2019. Sinds die tijd is ook de stroom afgesloten. Wel staat er nog het een en ander in zowel koelkast als diepvries. Mocht dit huis het worden, dan gaan we op zoek naar mensen die het leuk vinden om schoon te maken. Dit lijkt me een klus die erg veel voldoening kan geven. Tegen dit fraaie huis leunt een tweede woning. En die krijg je er bij. Maar, zoals de makelaar zegt, het vraagt om een stevige renovatie. Mijn idee is: slopen. Dat is ten eerste veel makkelijker en goedkoper en ten tweede levert dat wat ruimte op die als tuin gebruikt kan worden. Want dat is wat we missen in dit huis: buitenruimte. Ook mis ik hier mijn klusruimte, maar die kan gerealiseerd worden op de resten van het te slopen huis. Volgens de makelaar mag je gewoon slopen, maar wel even zeggen tegen de gemeente. Ik denk dat de makelaar te graag verkoopt en dat er iets meer bij komt kijken. Wij gaan dus eerst maar eens informeren welke stappen gezet moeten worden om hier het huis van te maken dat we willen. Volgens João, onze makelaar, zijn de erfgenamen van de Engelsman niet geïnteresseerd en staan ze open voor een bod. Dat is dan weer wel aantrekkelijk.

Blauw.

Het rode huis is van het oudere echtpaar dat een beetje is gaan sukkelen en nu op zoek is naar een soort verzorgingshuis in het dorp. Volstrekt logisch. Toen wij bij de mevrouw kwamen (haar man is bedlegerig) met de makelaar (Luis, aardige man maar je hebt er niet veel aan) was ook haar dochter aanwezig om ons te ontvangen. De vuilnisbak aan de weg zat vol en er omheen stonden nog oude flesmanden en andere afgedankte spullen. Ze hadden een beetje opgeruimd. Luis leidde ons rond en het lukte de mevrouw om zich er nauwelijks mee te bemoeien. Jammer, want zij is veel leuker dan Luis. Toen we op het terras nog wat stonden na te praten kwam ze met rijpe dióspiros (Kakifruit) aan voor ons allen. Bij het vertrek gaf ze er ons nog een paar mee. Als het gaat om de gunfactor dan wint dit huis ruim.

Rood.

Voorzichtig als we zijn gaan we nog bij alle drie de huizen langs om te testen op lawaai (verkeer, mensen, zwerfhonden) en wandelmogelijkheden. Het witte huis hebben we gisteren gehad: prachtig wandelen. Je loopt vanuit huis zo naar de rivier de Mondego. Wel kwamen we erg veel loslopende honden tegen in ons dorpje. Nu is dit dorpje ook de woonplaats van Heleen, de Nederlandse makelaar die we gevraagd hebben ons te helpen bij de aankoop van een huis, dus wie weet kan zij ons nog wat informatie geven.

Na wat fraaie bergwandelingen in de Serra de Estrela gaan we komende dagen ook het blauwe en rode huis op die manier bekijken. Daarna weten we met welk huis of welke huizen we verder willen. Ik heb zelf nog een oranje huis op het oog….

2 gedachten over “Rood, wit en blauw.

 1. Lindy Oudenhuijsen

  Leuk om jullie verhalen weer te lezen!
  T witte huis ziet er super uit! Hopelijk gaat dat nog goed komen.

  T blauwe huis… in halloween termen.. klinkt een beetje als een haunted house whaha. Zou t ook ff op een andere manier laten schoonmaken .

  En het rode ziet er ook schattig uit!

  Succes met de zoektocht!

  Liefs lindy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.