Klein wild

      6 Reacties op Klein wild

SAM_0649

Je kunt natuurlijk niet elke dag een bultrug of beer zien. De kans op bultruggen is sowieso klein aan het worden. Beren hebben ze nog genoeg hier, maar die verstoppen zich best goed. Tijd om wat aandacht te schenken aan het klein wild. Om te beginnen de eekhoorn. Ze hebben hier een kleine, maar brutale soort. Half de grootte van onze eekhoorn, twee keer zo’n grote bek. En ze beginnen als het licht wordt. En of wij nou op hun plekje staan, of dat er toch al een strijd gaande was, ik weet het niet. Maar ze gaan aardig tekeer. Wat leuk is om te zien, is dat ze geleerd hebben water te drinken uit de kranen van de camping. Nog een stapje verder in de evolutie en ze kunnen zelf de kraan open draaien!
Daarnaast lopen er her en der groepjes kalkoenen rond. De eerste keer dacht ik nog dat ze ontsnapt waren van een nabij gelegen boerderij, maar je ziet ze ook zo maar ergens in het bos. Echt wild dus.
En dan natuurlijk de visarend. Vandaag weer verschillende visarenden op hun nest gezien. Logisch. Want zoals wij karrewielen op een paal zetten in de hoop dat er een ooievaar gaat nestelen, zo doen ze hier aan sociale woningbouw voor de visarend. En met succes. Ik weet alleen niet wie er nou nog op dat nest zit. Het is steeds maar één vogel. Ik bedoel, het is half augustus geweest, ik neem aan dat ze nu niet meer broeden. Zit het jong nog op het nest? Blijft ie wat langer bij mama thuis, want dat bevalt goed. Mam houdt het nest schoon en zorgt voor een visje. Dat zie je bij mensen ook wel eens. Of is het mama zelf. Kind uit huis, papa de hort op. Lekker beetje cocoonen? Of heeft papa iedereen eruit gezet. Voortplanting volbracht, nu allemaal oprotten? Weet iemand hoe dat zit bij visarenden?

Aangepaste eekhoorn

Aangepaste eekhoorn

6 gedachten over “Klein wild

 1. Annibeth

  Wat leuk om steeds te lezen Ton!
  Annette hoe bevalt het Amerikaanse avontuur?
  Mijn avontuur op MP is begonnen en ik begin al af te vallen van het vele heen en weer rennen van veld naar de diverse zalen en weer terug:-) hopelijk volgend schooljaar samen op de vestiging.
  Tot later weer

 2. Birgit

  Jan Hendrik is het gaan opzoeken in het grote boek The Birds of the western Paleartic (4000 pagina- gecomprimeerde editie ! ) Visarenden: de eieren worden gelegd tussen half mei en midden juni. gemiddeld genomen broeden ze circa 37 dagen. de periode op het nest, met dus de kleintje(s) uitgebroede eieren, is circa 53 dagen. (gemiddelen). In het boek staat ook dat de Amerikaanse visarenden wel eens op kunstmatige nesten broeden. Dat doen ze dus niet in Europa. maar in dit boek staat niets over wie er op het nest zit. Dus The handbook off the birds of the world, volume 2 (638 pagina’s) (er zijn 16 delen) (die hebben wij hier staan!) erbij gehaald. Daar staat dat zowel de vader als de moeder broeden. Wel is het zo dat meestal de vader jaagt en moeder op het nest zit. De jonge vogels zijn buitengewoon goed gecamoufleerd en ze liggen plat op het nest. Van beneden zijn ze dus alleen te zien als ze gevoerd worden. Dus als je een visarend op het nest ziet zitten, zijn er jonge visarendjes. Vanaf het moment dat ze uitvliegen, gaat de hele familie op reis en blijft er niet eentje achter op het nest.

  1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

   Stuk of 5 dode slangetjes. Platgereden. Gisteren nog een mooie met overlangs gele strepen en daartussen een Lieveheerbeestjespatroon: rood met zwarte stippen. Nog geen hagedissen. Komt nog wel. Zal proberen wat op foto te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.