Wonen in Portugal – 2

      4 Reacties op Wonen in Portugal – 2

Sinds wij in Portugal rondreizen vallen ons een paar dingen op. Eén daarvan is de overvloed aan vliegen. Schijnt iets te zijn vanaf oktober tot aan ongeveer de Kerst. Op de camping heb je er vanzelf meer last van dan in ons huisje in Alcarias. Maar enkele exemplaren blijken zeer hardnekkig. En Annette heeft er een haat-liefde-relatie mee ontwikkeld. Maar niet tweezijdig, meer twee keer eenzijdig. De liefde komt van de vliegen, de haat van Annette. Maar dat is niet iets wat ons weerhoudt, of juist aanmoedigt, om hier te gaan wonen. Portugal bevalt. Zeker ook in coronatijd. Portugal heeft ook last van oplopende aantallen besmettingen en toenemend beslag op de ziekenhuisbedden. Maar hier wordt wel gekeken naar het verschil in regio’s en daar worden de maatregelen op afgestemd. Hier in de Algarve valt het merendeel der gemeenten in de categorie “gemiddeld”. Dat is de lichtste categorie met daarom de minste belemmeringen. Volgens de makelaar in Castro Marim betekent het dat wij vanuit onze gemeente overal naar toe mogen reizen. Iets wat niet mag als je in een gebied met (extreem) hoog risico zit. Geen belemmeringen dus om huizen te bekijken.

Huis in Casa Branca. Opknappertje.

Veel dorpjes hier in het oosten van de Algarve lijken op het onze. Veel “ruïnas”, 2e huizen en een paar grijsaards. Wat er te koop staat zijn veelal de “ruïnas”. En dat zijn echt alleen maar overblijfselen van huizen en schuren. Maar wel geld waard. Waarom? In grote delen van de Algarve mag je niet bouwen. Het is “terreno rustico”. Alleen op grond met de bestemming “urbano” mag gebouwd worden. En dat dan meestal alleen op dat stuk waar al ooit gebouwd is. Bijvoorbeeld op de oppervlakte waar de “ruïna” op staat. Nadeel is dat er dan meestal nauwelijks grond bij zit. Ik ben geen complotdenker hoor, maar ik sluit niet uit dat de Portugezen samen bedacht hebben dat het verstandig is om de grond in bezit te houden en de buitenlanders de ruïnes op te laten knappen. Dat werkt tot op heden prima.

Containerhuis.

Nu hebben sommige buitenlanders daar weer iets op bedacht. Grond zonder ruïne of bouwbestemming is erg goedkoop. Die kun je al vanaf € 1,- per m2 kopen. Maar omdat je dan verplicht bent het terrein te onderhouden is het toegestaan om er een (verplaatsbare) schuur neer te zetten. En dit gaatje in de regelgeving wordt dan weer gebruikt om her en der in het landschap containers neer te zetten en die gaandeweg uit te bouwen naar huisjes. Grote watertank er bij, een generator of eventueel wat zonnepanelen en klaar. Hoewel dit dus eigenlijk niet mag wordt het wel gedoogd. Of beter: er wordt niet op gehandhaafd.

Je begrijpt dat dit dan ook meteen opties worden die bij mij door het hoofd spelen. Want een regulier huis is in de Algarve nogal prijzig. Niet in vergelijking met NL, maar wel in vergelijking met de rest van Portugal. We zijn ons dus aan het oriënteren op het regulier aanbod in de Algarve (opknappertjes mét een lap grond) of bouwgrond en dan een houten huis laten plaatsen, maar zeker ook op het aanbod (in redelijke staat mét een lapje grond) elders in Portugal. We hebben in dit land al op meer mooie plekjes gefietst. En dan is het dus goed nieuws dat wij vanuit onze gemeente nog wel vrij mogen reizen, want sommige plekjes zijn ver weg. Wonen in Portugal lijkt ons nog steeds leuk. Maar waar is nog erg onduidelijk. Gelukkig hebben we tijd genoeg!

Houten huis op “terreno rustico”. Links boven de blauwe watertank.
Watervoorziening van een opknappertje.
Mooi gelegen opknappertje bij Tanoeiro.

4 gedachten over “Wonen in Portugal – 2

 1. Helma van de Voort

  Een opknappertje kan interessant zijn maar de vraag is wie knapt op, of af -:)
  Wat ik belangrijk vind op Kreta is dat diensten (dokter, ziekenhuis etc) op rij afstand zijn.

  Wellicht toch eerst na Corona de fietstocht voorzetten?

  In ieder geval mooie Kerstdagen en gezond en voorspoedig 2021!

  Groet,
  Helma

  1. Ton Oudenhuijsen Auteur bericht

   Ja, klopt, Helma. Wij hebben gezegd dat belangrijke voorzieningen binnen 30 minuten bereikbaar moeten zijn. En dat we in ons “opknappertje” meteen moeten kunnen wonen. We gaan niet eerst een half jaar in een caravan er naast wonen. En als we niks vinden, is lekker verder fietsen zeker een optie. Jij ook een heel fijn 2021, wat je ook gaat doen!

 2. Marianne

  Een mooie uitdaging om iets geschikts te vinden. Nieuw bouwen is leuk, maar opknappen ook. Succes met de verdere zoektocht.
  Mooie feestdagen en een gezond, gelukkig en positief 2021 toegewenst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.