Boeren

      3 Reacties op Boeren
Hobbyboer in Fonte Chicó.

Het was net na Elvas toen we de eerste behoorlijke sinaasappelplantage zagen. Even later weer opgevolgd door eindeloze plantages met kurkeiken. Dat zette me aan het denken. Als je nou wilt boeren in Portugal, wat ga je dan doen? Dat is natuurlijk een beetje een domme vraag. Je gaat niet zomaar boeren in Portugal. Afgezien van wat semi-pensionados die bang zijn voor een zwart gat. Je papa was boer, dus jij ook. En als je dat een aantal generaties herhaalt dan kom je een keer in de 21ste eeuw en vraag je je af: hoe moet ik hier nog een aanvaardbaar bestaan opbouwen als boerenzoon of -dochter. Moeilijk lijkt me. Die ene sinaasappelboer bij Elvas kan nog wel een generatie door. Vele anderen niet, lijkt mij. In Frankrijk en het Iberisch schiereiland koop je meestal een fles wijn mét kurk. Daarbuiten zijn het inmiddels allemaal schroefdoppen. Veel makkelijker. Maar wat doe je dan als kurkboer? Een paar jaar lang waren er in NL nog wel mensen enthousiast te maken voor een kurken vloer. Maar dat zijn er gelukkig niet zoveel meer. Kurken onderzetters vind ik nog wel aanvaardbaar, maar dan houdt het wel op. En dat merken die kurkboeren hier. Maar op veel landerijen groeit niks anders dan een kurkeik. Ja, misschien een steeneik, maar daar kun je helemaal niks mee. Misschien opstoken, maar dat is CO2-technisch ook niet meer verantwoord. Nu merk ik hier nog niet zoveel van problemen met CO2-uitstoot of stikstof-depositie. Maar dat wil niet zeggen dat dat niet alsnog kan komen. Ik vrees dat de kurkeikboeren weinig toekomst hebben. Tenzij ze op hun uitgestrekte landgoederen een eco-hotel beginnen of knuffelkoeien gaan houden (in plaats van vechtstieren, ook al zo’n uitgestorven nering).

Oester- en mosselkweek.

In het noorden van Portugal ligt dat iets anders. Daar heb je landinwaarts langs de Douro eindeloze wijngaarden. Daar maken ze vooral Port van en de hele bovenloop van de Douro hebben ze tot werelderfgoed verklaard. Dat loopt nog wel even. Maar ook aan de kust valt het nog wel mee. De Portugezen zijn dol op vis en schaal- en schelpdieren. Ze zijn wereldberoemd om hun sardines. In enigszins toeristische steden kom je zelfs sardines-winkels tegen! Echt waar. Daar kun je een blikje kopen met jouw geboortejaar. Leuk, hè? Weer eens iets anders dan een sleutelhanger of koelkastmagneetje. De schaal- en schelpdieren toveren ze om in een heerlijke “Arroz de mariscos”. Houden zo. De schelpdieren worden gewoon in de baai (Ria) gekweekt. Ze groeien aan touwen die tot netten gevlochten worden en afgezonken in de baai. Dat zijn de grotere visboeren. Natuurlijk zie je ook de particulier die voor de eigen maaltijd en wellicht voor de lokale markt kweekt/vangt. Maar dat is meer de hobbyboer.

Kleinschalige schelpenkweek.
Blikje sardientjes met je geboortejaar.

Tot onze verrassing kwamen we in de kuststreek van de Alentejo grotere tuinbouwgebieden tegen. Fruit, sierplanten en kruiden worden hier gekweekt. En dan blijkt dat ook heel droge gebieden vruchtbaar kunnen zijn. Als je er maar water aan toe kunt voegen.

Cactuskweek in de Alentejo.

Hier in het achterland van de Algarve, waar we nu wonen zie je weinig serieuze boeren. Heel veel kleine veldjes, verspreid over een groter gebied. Paar sinaasappel-, amandel of vijgenboompjes. Vooral voor eigen gebruik. En natuurlijk de nodige wilde aardbeibomen. Daar brouwen ze Medronho van, de lokaal beroemde drank. Voor eigen gebruik voornamelijk. Dat snap je. Dus ook de boerendorpjes, net buiten de kuststrook, lopen leeg. Geen droog brood meer te verdienen als boerenzoon/dochter. Tenzij je je land of vervallen boerderij kunt verkopen aan een pensionado. Die betalen goud geld voor een plekje om een 2e huis te bouwen. Nou moet ik zeggen dat het hier ook wel erg mooi is. Ga je de grens over naar Spanje dan is het minder mooi. En dus (?) floreert het boerenbedrijf daar. Eindeloze velden met kassen (plastic) waar de aardbeien en frambozen gekweekt worden die jullie voor Kerst kunnen kopen in NL. Wij hebben besloten dat we daar niet tussen gaan wonen. Maar onze zoektocht naar een huis is een ander onderwerp en een eigen stukje tekst waard. Volgende keer.

Frambozenkweek in Ayamonte (Spanje).
Er wordt veel vis gegeten in Portugal.
Bijna kerstmis….

3 gedachten over “Boeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.