Stadsjongen

      5 Reacties op Stadsjongen
Een oude getijdemolen bij Olhão.

Eigenlijk heb ik altijd in de stad gewoond. Breda, Nijmegen, Apeldoorn. Tussendoor een paar jaar Sint Maarten en later Bonaire. Niet echt stad, maar zó anders dat ik dat ook weer niet als plattelandservaring wil laten tellen. Wel heb ik al lang de droom om op het platteland te gaan wonen. Waarom? Goeie vraag, weet ik niet. Ik hou wel van rust en ruimte. Dus misschien maar eens uitproberen? En waarom dan niet in Portugal?

Salgados.

Toen we langzaam door de Alentejo richting Sagres afzakten wist ik het wel. We zouden waarschijnlijk een overwinterplekje gaan zoeken in de Serra de São Mamede. Ons verblijf daar, met name in Castelo de Vide, was erg goed bevallen. Slechts een kleine bedenking bij het weer. Het is daar toch net iets kouder en natter dan in de Algarve. Maar als je uit NL komt ben je wel wat gewend. En zo erg als NL kan het niet zijn. In de afgelopen 2 weken ben ik gaan schuiven. Ik weet zelf niet precies hoe dat werkt, maar we namen de tijd om toch maar eens in de Algarve rond te kijken. En die Algarve verraste ons. Positief. Ja, veel stukken lijken op de Costa del Sol, maar er zijn ook heel veel mooie stukken daar buiten om. Zowel aan de kust als zeker ook in het binnenland. Na een week veel kilometers gemaakt te hebben in de Algarve om de streek te leren kennen, vonden we ons huis: in Alcarias Grandes, aan de oostkant van de Algarve, vlakbij het stuwmeer van Beliche. Degelijk en naar onze smaak verbouwd en ingericht. Eigenaresse is dan ook architect van beroep. Mogelijk obstakel: het huis staat ook te koop en er is interesse. Maar de eigenaresse had hier een oplossing voor. Ze hebben namelijk nóg een huis. In Altura, vlakbij zee. Niet onze eerste keus, maar mochten we onverhoopt het huis uit moeten over een paar maanden, dan kunnen we onder dezelfde condities naar dat huis. Zo zijn we tot maart onder de pannen. En het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik, als stadsjongen, al voor de kerst gillend gek word op dat platteland. Ook dan lokt de kust. Of iets anders. Het kan ook zijn dat het me erg goed bevalt en dat we besluiten om een plekje voor onszelf te zoeken in deze streek. Er is namelijk genoeg te koop op dit vergrijsde platteland. En misschien bevalt het platteland goed, maar willen we dat toch ergens anders in Portugal opzoeken. Kortom, genoeg te ontdekken. En daar heeft deze stadsjongen wel zin in!

Praia Grande net na de zonsondergang.
Zo kun je ook vissen!

5 gedachten over “Stadsjongen

 1. Annemieke Oudenhuijsen

  Super tof dat jullie een huisje hebben gevonden.
  Nu lekker gaan genieten van jullie nieuwe stek maar dat gaat vast lukken.
  Wie weet komen we wel een keertje kijken

 2. Helma van de Voort

  Wouw!!!
  Ziet er echt fantastisch mooi uit.
  Wonen in Zuid Europa is anders dan hier in Nederland en de rust en ruimte maar ook de primitiviteit speelt daar voor mij een belangrijke rol in 🙂
  Geniet de komende weken/maanden!

  Hartelijke groet,
  Helma

 3. Yvonne Groos

  Hey jongens goed bezig. Ben benieuwd hoe Portugal in de winter bevalt. En Ton bedoel je de Potkan? Dat was zo’n pijpenla met een boven en beneden.
  We wachten de foto’s van jullie nieuwe huis af.
  Liefs Yvonne

 4. Jasper

  Hoi Ton en Annette,

  Wat heerlijk om te lezen allemaal! Super tof dat jullie een overwinterhuis hebben gevonden. Wij zijn heel benieuwd hoe dat gaat bevallen. Geniet ervan!

  Groetjes Jasper en Pleun

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.