Wonen

      3 Reacties op Wonen
Castelo de Vide

Zoals sommigen van jullie weten, zijn we niet alleen naar Portugal gefietst omdat we graag naar Portugal wilden fietsen. Het idee is ook om eens rond te kijken of we hier zouden kunnen wonen. Of op zijn minst de winter doorbrengen. Ja, we worden wat ouder, hebben inmiddels meer tijd en beginnen een aardige hekel te krijgen aan de Nederlandse winter. En dan met name die winter die eigenlijk een verlengde herfst is. Grauw, grijs, nat en winderig. En dat van oktober tot april. Dat kan beter, denken wij. Maar er is meer natuurlijk. Als het alleen om de zonzekerheid ging zouden we ook een willekeurig Emiraat uit kunnen kiezen. Nee, het moet ook een beetje een aansprekende omgeving zijn. En de “cultuur” moet aanspreken.

Zeer katholieke kerk.

We zijn nu 4 weken in Portugal, en het bevalt. Mooi land, veel afwisseling. Aardige mensen ook. Er hangt een relaxte sfeer die ons wel aanspreekt. Dus kijken we inmiddels ook een beetje rond naar stekjes om langer te blijven. Niet dat we nu al stoppen, maar ook in Portugal wordt het een keer herfst. De druiven zijn geoogst, de bladeren aan de wijnranken verkleuren. Eikels en kastanjes houden nog even krampachtig vast aan hun takken, maar niet voor lang. De olijven beginnen te verkleuren en zullen in november geoogst worden. Rond die tijd willen we ergens een plekje hebben. Een soort probeerplekje. Huren dus. Maar ja, waar dan?

Castelo de Vide.

Portugal is erg divers. Ook wat betreft weer en klimaat. Het noorden is nat en koud in de winter. In de Serra de Estrela valt meer regen dan in Nederland. En de oostkant van Alentejo is weliswaar droog maar heeft een echt landklimaat. In de zomer wordt het zomaar 40 graden, in de winter tegen of net onder nul. Je begrijpt dat het nog niet mee valt om een stekje te kiezen. Ook omdat we nog niet alles gezien hebben. En zolang je niet kiest is alles nog open. Eerst dus even ons rondje Portugal afmaken. Dat betekent dwars door de Alentejo naar de kust. Die afzakken naar het zuiden tot in de Algarve. Dan weer een beetje omhoog en dan de knoop doorhakken.

Overblijfsel uit een niet zo heel ver verleden.

In ons hoofd zit natuurlijk al een lijstje. We hebben namelijk al erg mooie stukjes Portugal bezocht. En het landschap gaandeweg de laatste 4 weken steeds weer zien veranderen. Soms bergachtig, dan heuvelachtig en overgaand in glooiend. Dennenbossen met grote door de laatste gletsjers achtergelaten rotsblokken in de Serra de Estrela. Eindeloos grote lappen land met uitsluitend verspreid staande knoestige kurkeiken hier in de Alentejo. Onder die kurkeiken mogen schapen of koeien, soms ook paarden of Iberische varkens, hun kostje bij elkaar scharrelen. Waar dat te moeilijk wordt staan ruiven met hooi. Alle variaties in het landschap kennen hun eigen charme, maar het ene spreekt meer aan dan het andere.

Koeien en kurkeiken.

Ook al met wat mensen gesproken over de plussen en minnen. Zo ook met Mieke, de Vlaamse eigenaresse van een camping bij Mulege. Zij wil na 24 jaar in ieder geval niet meer terug. Ja, het kan best fris zijn in de winter, maar die is kort, en met relatief veel zon. En als ik dan toch een winter moet hebben, dan maar zo een. Wordt vervolgd!

Nieuwsgierige Iberische varkens.

3 gedachten over “Wonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.