Klimmen

      4 Reacties op Klimmen
Serra da Estrela – Vale do Zézere

Ik heb al eens verteld hoe ik opzag tegen de tocht over de Pyreneeën, vanwege de lange en mogelijk zware klim. Diezelfde angst, maar dan gekwadrateerd, had ik toen we uit Oviedo pal zuid fietsten, over de Puerto de Pajares. Op papier goed te doen: 20 kilometer, 5 procent gemiddeld. Maar ja, gemiddeld. Hij begint rustig kabbelend langs de rivier. Na 10 kilometer verschijnt het eerste waarschuwingsbord: stukken met 10 procent. Tussendoor even uitrusten bij 5 of 6 procent. Dit gaat zo door met afwisselend stukken van 12, 13 en 15 procent naar een stuk 17 procent in de laatste kilometer. Toen we eenmaal boven waren hebben we elkaar een schouderklopje gegeven.

Manteigas.

Dus, eenmaal in de Serra da Estrela aangekomen, in het dorpje Manteigas, moesten we kiezen voor een voortzetting van de tocht. Terug leek de makkelijkste optie, maar eigenlijk doen we dat nooit. Dus of heel zwaar onder langs de Torre (de hoogste berg van Portugal) of iets minder zwaar via de Vale do Rossim. Keuze viel op de laatste. Geweldig! Portugal bevalt ons tot op heden erg goed. En zo’n klim als via de Vale do Rossim maakt het alleen maar mooier. Gewoon lekker het dal uitslingeren met ongeveer 4 procent.

De klim vanuit Manteigas.

We zijn inmiddels aardig getraind in het fietsen. Dat betekent dat een klim tot en met 4 procent prima te doen is. We kunnen om ons heen kijken en af en toe wat kletsen. Slechts lichte transpiratie. Net zoiets als bij je eerste bezoek aan je mogelijke schoonouders. Bij 5-6 procent wordt het een echte inspanning, ga ik ook flink zweten. Nog iets zwaarder, 7-8 procent, betekent hard werk, beperkt vol te houden. Ik word kletsnat. Daarboven is het niet leuk meer. Mijn zweet gaat gutsen en ik ga vloeken.

Het oude gletsjerdal van de Zézere.

Het lijkt erop dat de Portugezen, die zelf nauwelijks op een fiets zitten, dit begrepen hebben. Het merendeel van de klimmen tot nu toe is goed te doen voor ons. Als we al eens 10 procent voor de kiezen krijgen, is dat in een stadje. Alsof ze er vanuit gaan dat daar echt niemand fietst.

Het stuwmeer in de Vale do Rossim, op ruim 1400 meter.
Als beloning deze afdaling naar Seia.

4 gedachten over “Klimmen

  1. rita

    En hoe zit het met die klimpercentages en de daarbij behorende zweetproductie van ons Nenne? Vloekt zij ook of rijdt zij jou met twee vingers in de neus af en toe voorbij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.