Fin del Camino?

      Geen reacties op Fin del Camino?
Onze Lieve vrouwe van Cerca.

We zijn er. In Santiago de Compostella. Het was geen doel op zich om hier te komen, maar dat werd het gaandeweg wel. Vooral de laatste 2 à 3 dagen drong de camino zich aan ons op. Steeds meer bordjes, beelden en tekens. En steeds meer wandelaars. Eerst dacht ik nog dat dat het gevolg was van het feit dat we steeds dichter bij Santiago kwamen. Is natuurlijk deels ook zo. Maar de meneer uit Bemmel wist te vertellen dat veel camino-gangers uit Spanje pas in Sarria beginnen. En dus alleen de laatste 100 km lopen. Dat schijnt genoeg te zijn voor een soort van oorkonde. En dat telt hier weer als je dat op je cv kunt zetten. Kijk, dat ga ik dan weer missen. Ik ben namelijk geen officiële pelgrim. Dus geen oorkonde.

Ook wat modernere beelden in Santiago.

Maar al snuffelend op Google kwamen we er ook achter dat de camino eigenlijk tot in Fisterra loopt. Wat de Romeinen al het einde van de wereld noemden. Dus gaan wij daar ook nog maar even naar toe. Ben benieuwd hoeveel camino-gangers dat ook doen. Het aantal camino-gangers in Santiago valt dit jaar trouwens erg mee. Of tegen als je er van afhankelijk bent. Voor ons fijn. Heerlijk ontspannen sfeertje en veel minder souvenirstalletjes en -winkeltjes dan in pakweg Amsterdam. En veel meer historie dan zo’n dorp als Lourdes (ja, ben ik ook al eens geweest, gewoon met de auto). Nou kan het zijn dat onze tocht door Portugal ons ook nog langs Fatima brengt. Zou er ook een soort oorkonde zijn voor als je deze trilogie voltooit (Lourdes-Santiago-Fatima)?

De kathedraal. Ook veel schelpen.

Omdat Santiago ongewild een soort tussenstop is geworden, ook maar even een korte tussenstand. Het fietsen bevalt ons nog steeds zeer. Nog lang niet beu. Spanje is heerlijk en Portugal lonkt. Ik hou jullie op de hoogte!

De aloude markt Abastos in Santiago
Het plein voor de kathedraal waar veel camino-gangers finishen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.