De camino

      3 Reacties op De camino

Pelgrimsbeeld in Villafranca de Bierzo.

Is toch raar. We zijn niet op pelgrimstocht. Weet ook niet wat dat inhoudt. Maar toch begint die hele camino voor ons een dingetje te worden. Ik heb het bijvoorbeeld over de camino alsof jullie allemaal weten wat dat is. De camino is een afkorting voor het wandelen (of fietsen, of autorijden) van de weg naar Santiago de Compostella. Inderdaad, een bedevaartsoord. Vanaf waar? Maakt niet uit. Ik geloof inmiddels dat alle wegen naar Santiago leiden. Er zijn iets van 8 officiële routes. Maar volgens mij maakt iedereen er een eigen variant van. Op enig moment fietsten wij zelfs op de vergeten camino (de camino olvidado). Nou zo lust ik er nog wel een paar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naarmate wij dichter bij Santiago komen, zien we steeds meer camino-aanwijzingen. En ook steeds meer wandelaars (fietsers zijn ver in de minderheid). Komende uit het verlaten mijnbouwgebied in het noorden van León, met de bijbehorende verlaten dorpjes, valt op dat de camino letterlijk een levensader is. Alle dorpjes langs de route (fietsers en wandelaars zitten inmiddels vaker op hetzelfde pad) bestaan dankzij de camino. Het is allemaal Albergue, pension en B&B. Sommige dorpjes bestaan louter uit dit soort gelegenheden. De Jacobsschelp overheerst het straatbeeld. Voor alle duidelijkheid: Sint Jacob is in het Spaans Santiago. Wist ik ook niet, maar verklaart een boel.

Jacobsschelpen bij het klooster van Samos.

Dus zo langzamerhand ben ik nieuwsgierig geworden naar wat al die caminogangers verwachten. Nu zaten we gisterenavond lekker te eten in Triacastela toen we aan de praat raakten met een man uit Bemmel. Hij liep voor de 13e keer de camino. Ideale persoon om te vragen naar het waarom. Hij had in 2011 prostaatkanker gekregen. Toen heeft hij zijn lieve heer beloofd de camino te lopen als hij er bovenop zou komen. Dat lukte, dus ging hij lopen. Vervolgens kreeg hij later ook nog longkanker en darmkanker. Dus hij bleef maar lopen. Zo vaak dat hij het leuk begon te vinden. Dit is dus een heel persoonlijk en mooi verhaal als aanleiding voor de lange wandeling. Nu heb ik zelf geen lieve heer met wie ik dit soort afspraken kan maken. Zouden al die andere wandelaars dat wel hebben? Of zijn er nog andere redenen om de camino te wandelen of te fietsen? Zoals wij. Per ongeluk.

Fonteintje op onze lunchplek.
Prullenbak.
Prullaria.

3 gedachten over “De camino

  1. Annibeth

    Persoonlijk eet ik liever wat er in de schelpen zit. Maar zo’n plaats vol met schelpen is wel apart lijkt me.
    Nu natuurlijk te toeristisch. En als je in deze tijd naar Santiago loopt, kijkt er niemand meer van op. Misschien moet je wel in file lopen. En als ik ergens een hekel aan heb……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.