Code oranje

      5 Reacties op Code oranje
Kabelbaan Fuente Dé

We zaten in Potes. En als je in Potes zit moet je ook naar Fuente Dé. En dan met de kabelbaan omhoog naar de toppen van de Picos en daar wandelen. Ik had gelezen dat de Teléferico van Fuente Dé een “must” is, maar dat je mogelijk wel lang moet wachten om mee te kunnen met die kabelbaan. Zeker in het hoogseizoen. Nu zitten wij in het hoogseizoen, maar wel een bijzonder hoogseizoen, want Corona. Tegelijkertijd kan Corona nog extra problemen met zich meebrengen, want hoe breng je veilig en snel mensen omhoog? Ik had net een stukje gelezen over de problemen die bedrijven en overheden ervaren bij het veilig gebruik van de liften in hun kanoren. Ik heb dan het ministerie van BZK voor ogen, waar ik toch af en toe al lang op de lift moest wachten. Vond ik. Is ook een pand met 36 verdiepingen en op sommige dagen heel veel mensen die er een plekje zoeken. Maximaal vier mensen tegelijk in een liftkooi, ieder in een hoek, neuzen tegen de wand. Zo krijgen ze nooit het pand op tijd vol. Hoe zouden ze dat in Spanje doen, bij de kabelbaan van Fuente Dé? In Spanje waar ze al veel strenger zijn als het gaat om Corona? Ik begon me zorgen te maken. Zouden we wel een beetje op tijd naar boven kunnen? En dan voor het donker weer terug? Dat vroeg ik me allemaal af in de bus richting Fuente Dé. We kwamen al om 8:45 uur aan. Want er gingen op een dag maar 3 busjes van Potes naar Fuente Dé. In ons vroege busje zat maar één andere passagier. Gunstig. Daar aangekomen viel het met de drukte enorm mee. Maar wel minstens 2 keer je handen desinfecteren voor je met je kaartje in de rij stond. Ook overal strepen om aan te geven wat de veilige afstand van 2 meter inhoudt. En natuurlijk overal en altijd je mondkapje op. Er stonden al met al misschien 15 mensen voor ons in de rij. Maar als er maar 4 tegelijk mee mogen, één in elke hoek, neus naar buiten (wat in een kabelbaan veel leuker is dan in een gewone lift), dan duurt het toch nog even. De kabelbaan arriveert in het basisstation. De meneer die er over gaat opent de deur. Even later zitten we met 17 man opgepropt in een kabelbaancabine. Haringen in een ton. Wég alle goede afspraken om Corona uit te bannen. Nu effe niet. Geldt ook voor ons natuurlijk. We hóeven niet in te stappen. Maar ja, wat ga je dan doen in Fuente Dé? Ik bedoel maar, misschien is wel aangetoond dat mensen met een mondkapje op niet onvoorzichtiger worden. Maar voorzichtiger zeker ook niet. We blijven opportunisten. Als het uitkomt willen we best een kleine 4 minuten onveilig doen.

Wel de moeite om even onveilig te doen.

En dan komt het bericht dat Spanje code oranje heeft gekregen van Nederland. Behalve in de toeristensector ligt daar verder niemand echt wakker van. Kijk, als je je door TUI vrijwillig hebt laten opsluiten in een all-inclusive aan de Costa Brava, ja, dan moet je even nadenken of je je straf uit wilt zitten, of vervroegd opgehaald wilt worden. Snap ik. De meeste Nederlanders die wij gezien hebben zijn echter niet met TUI naar Spanje gekomen, maar met hun eigen auto. Ik vermoed dat die ook allemaal met hun eigen auto weer terug naar Nederland gaan. Of ze vervolgens ook 10 dagen vrijwillig in quarantaine gaan waag ik te betwijfelen. Jullie in Nederland zijn gewaarschuwd! Verder trekt Spanje zelf de touwtjes weer wat strakker aan. Je mag nog maar met 6 mensen ergens samenscholen. Zolang het samenscholingsverbod niet teruggebracht wordt naar één, redden wij het wel. En dan nog komen we waarschijnlijk wel weg met de aanschaf van een tweede tentje. Een Quecha-opgooitentje. Tot die tijd laten we ons niet gek maken. We gaan niet naar feestjes op het strand, mijden de kerk en andere grote groepen en zingen alleen solo. En slechts af en toe doen we iets doms zoals een kabelbaan nemen. Een beetje geluk hoort erbij.

De Picos op hun best!
Op het eind van de middag nog even genoten van een gierenshow.

5 gedachten over “Code oranje

  1. Helma

    Wouw!!! Fantastisch mooi.

    Ja ik schakel wat later in; ben druk geweest afgelopen maanden maar nu langzaam aan het afbouwen naar een vakantie “mood” mits ik negatief test op Corona eind volgende week.

    Geniet!!
    Helma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.