Baskenland

      5 Reacties op Baskenland

In de buurt van de grens.

Ik moet toch even zeggen hoe mooi wij gisteren gefietst hebben. Wij zaten aan de Spaanse kant van de Pyreneeën, op camping Urrobi, vlakbij Auritz. Wij hebben toen besloten om via Frankrijk naar San Sebastian te rijden. In kilometers niet per se de kortste weg. Wat hoogtemeters betreft wel de aantrekkelijkste weg. Het was even zoeken maar we vonden een prachtige weggetje. Eerst langs een stroompje naar beneden, vervolgens rechtsaf stroomopwaarts langs een ander stroompje richting Frankrijk, het dal van de Erro. Een prachtig berkenbos, gevolgd door een open vlakte met paarden en koeien. Dit alles in een landschap met korte steile hellingen. En prachtige kleuren, die we in Nederland alleen met Roundup kunnen bereiken. Genieten. Zo fietsten we via een achterdeurtje Frankrijk in. Deze Camino Sorogain bleek aan de Franse kant zeer pittig. Wij daalden de eerste kilometers af met een gemiddelde van 13%. Nou ja, Franse of Spaanse kant: het is allemaal Baskenland. Niet te lezen, niet te verstaan, dat Baskisch. Wel leuk.

Ze willen me waarschuwen, maar waarvoor?

Ze hebben ook massaal besloten om hun huis wit te verven met alle houtwerk in roodbruin. Eerlijk gezegd wordt dat op een gegeven moment wel een beetje saai. Maar vooruit.

Klare taal in Spanje.

Vervolgens komen wij via een aantal forellenkwekerijen bij de rode-peper-kwekers van Espelette. En druk dat het daar was! Ik had een slaperig Frans dorpje verwacht met op z’n best een boulangerie. Afgeladen was het. En waarom? Omdat ze daar rode pepers verbouwen en verkopen…. Stel je honderden toeristen voor die Biddinghuizen overstromen vanwege alle uien die ze daar verbouwen.

Forellenkwekerij.
Itxassou, Frans Baskenland.

Maar dat bleek slechts de opmaat voor een heel ander landschap waar we ons vandaag in hebben gestort. Via een lekker drukke, maar prima te berijden weg repten we ons naar Saint-Jean-de-Luz. En dan kom je in de echte strandtoeristenwereld. Dat was een schok na een weekje buitensporttoeristen in de Pyreneeën. Over de weg naast de Sentier du Littoral naar Hendaye. Bekende kost. Ooit al eens met René gedaan in aanloop naar de Transpirinaïka. Via Irun Spanje in. Boeiend, dat is nu echt mondkapjesland geworden. Iedereen heeft hier altijd een mondkapje op. Moet. Tenzij het echt niet kan. Dus als je eet, drinkt of rookt niet. Ik ben geneigd om een doosje bolknakken te kopen, want van de hele dag ijsjes eten wordt ik te dik. Het lijkt er op dat het bij het sporten niet hoeft. Wij hebben besloten dat wat wij doen ook sport is. Dus geen kapje op bij het fietsen. Voor de rest passen wij ons aan. Ik heb begrepen dat wij ook niet meer rechtstreeks van Baskenland naar Duitsland mogen vliegen zonder consequenties. Jammer. Maar ook niet meer dan dat. Stond niet op mijn bucketlist.

Sentier du Littoral. Op naar Hendaye.
De haven van San Sebastian.

5 gedachten over “Baskenland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.