Dieren

      2 Reacties op Dieren
Laruns

Toen wij eergisteren Marciac uitfietsten zag ik in de berm een das. Dood. Al de 3e deze trip.  Er zijn allerlei indelingen in diersoorten. Ik heb er ook een. Dieren die je vaker dood dan levend ziet. Zoals de das. Ik geloof dat ik 3 keer een levende das heb gezien, en vele malen meer dode dassen. Verkeersslachtoffers. Geldt ook voor egels, slangen en wasberen.

En dan de soort dieren die je niet veel ziet, maar wel hoort. Zoals de uil. Er zit hier een soort, die ik ook uit Nederland ken, die een speciaal geluid maakt. Alsof een kind voor het eerst een blokfluit in handen heeft en er één lange lage toon uithaalt. Bij de 2e poging schiet het kind in de lach en volgt er een staccato van korte tonen. Die uil. Wij hadden er in Montmédy eentje in de boom naast onze tent. Leuk. Voor eventjes. Daarna wil je weer gewoon slapen. Gelukkig begreep de uil dat. Nu weet ik niet of het om dezelfde uilensoort gaat, maar op de terugweg van de Auberge la Ferme de Panivol, na ons etentje met Birgit en Hendrik, zat er tot 4 keer toe een jonge uil op de weg. Ik denk dat ze jong waren, want je kunt met dat gedrag als uil niet oud worden. Annette moest tot 2 keer toe de auto tot stilstand brengen, anders waren ze verkeersslachtoffer geworden. Dat dat nog wel eens gebeurt bleek de volgende dag. Toen we deels dezelfde weg fietsten op weg naar het zuiden. We zagen weer een jonge uil. Plat gereden.

Gelukkig zijn er ook veel dieren die je vaker wel levend ziet. Bijvoorbeeld de ree. Hoewel ook deze vaak verkeersslachtoffer is, zien we ook veel springlevende reeën. Helaas zagen we gisteren ook een nog levend verkeersslachtoffer. Er lag op ons weggetje een helrode plas bloed. Verderop in een pas gemaaid veld, zagen we iets groots liggen. Het leek op een ree. Maar welk ree gaat nu op klaarlichte dag in een pas gemaaid veld liggen? De kop met de oren overeind keek onze kant uit. Even later deed hij een poging om op te staan en weg te rennen. Dat ging niet meer. Hij zakte meteen door zijn voorpoten. Waarschijnlijk gebroken bij de aanrijding. Wat te doen? In de verte kwam een postautootje de weg af gereden. Ik hoopte dat die bij ons lang zou komen en dan raad wist. Helaas, hij sloeg rechtsaf. We hebben de ree daar achtergelaten, niet wetend wat te doen. In de hoop dat er snel iemand langs zou komen die zelf jaagt of een jager kent.

Laruns

2 gedachten over “Dieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.