Onze Belg

      1 reactie op Onze Belg
Pelgrimstoren

“Chie”, zegt ie. “Chie, maar jullie Ollanders zeggen waarschijnlijk: Guy”. Chie Peters. Uit Maaseik. We zijn Chie al een aantal keer tegen gekomen de afgelopen dagen, want hij vertrekt vroeger dan wij, maar fietst langzamer. Chie is onze Belg. Hij kwam naar ons toe op de camping van Moissac. Hij paaide ons met de uitspraak dat wij, als ervaren fietsers, hem waarschijnlijk wel advies konden geven. Hij wilde nog wat spullen naar huis sturen, waarvan hij dacht ze niet meer nodig te hebben. Dat hangt natuurlijk af van wat je allemaal nog gaat doen. Zijn tocht, begonnen in Maaseik, eindigt voor dit jaar in Saint-Jean-Pied-de-Port. Aan de Franse kant van de Pyreneeën op het pad naar Santiago de Compostella. Chie is een Corona-slachtoffer. Niet dat hij ziek is geweest, maar toch. Hij geeft cursussen aan teamleiders, begeleidt teams en coacht ook individueel. Nu was hij enige tijd geleden al verhuisd van Leuven naar Maaseik. Zijn “roots”. Maar daar zaten ze niet meteen op hem te wachten. Als je in Maaseik werk hebt, draag je een blauwe overall en heb je aan het eind van de dag vuile handen. Niet precies zijn doelgroep. En daar kwam Corona bovenop. Hij zat drie maanden opgesloten in zijn appartementje, “zonder buiten”. Dat viel Chie niet mee. Tien kilo Chie er bij. Dus toen het weer kon, besloot hij op de fiets te stappen. Naar Santiago de Compostella. Fietsend tot aan Saint Jean. Lopend vanaf daar. Een vriend komt zijn fiets ophalen. Maar ja, die corona. Hij stopt nu in Saint Jean. Heeft veel tijd besteed aan nadenken over hoe nu verder. Daar is ie uitgekomen. Hij gaat dat uitwerken in een inspirerende omgeving. Niet zijnde zijn appartementje. Hij gaat iets zoeken in Frankrijk. Vandaag hebben we onderweg afscheid genomen. Terwijl wij dachten dat ie kalm aan deed in Marciac, zat Chie al uren op de fiets. We haalden hem in vlak voor Vidouze. Als echte pelgrims hebben we op een stenen bankje bij de kerk in Vidouze gepauzeerd. Chie moest het eerste stuk tot aan de kerk al lopen. 10 % stijging. Hij twijfelde over teruggaan en een camping opzoeken. Het was vandaag namelijk erg warm. Wat hij nog niet wist, is dat er na de kerk nog zo’n 500 meter 14 % volgt. Ik denk dat we Chie niet meer gaan zien.

De oude pelgrim

1 gedachte over “Onze Belg

  1. Marianne Evertse

    Zo te zien gaat het goed met jullie en genieten jullie volop. Erg leuk om zoveel verschillende en bijzonder mensen te ontmoeten. Mooie reis verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.