Leed

      1 reactie op Leed
Ook het kanaal is niet meer wat het geweest is.

Toen we bij de meneer van de pelgrimswinkel wegfietsten, moest ik nog even wat langer nadenken over wat hij had gezegd. Zo’n 200 inwoners in Saint Severien. Het dorp kan er volgens mij veel meer herbergen. Wat gebeurt er met al die huizen? ’s Avonds kwam het onderwerp terug. We stonden op de camping bij Hans. Hans was 20 jaar geleden naar Frankrijk verhuisd met zijn vrouw. Na een tijdje Parijs wilden ze zich ergens in Frankrijk vestigen. Omdat ze niet veel geld hadden om te investeren en ook nog ergens van moesten leven, wilden ze iets gaan doen op een plek die goedkoop was en potentie had. Het werd een camping in Corzon-sur-Vauvre. Hij kocht een stel oude bungalowtenten, zette die op zijn terrein en begon met de verhuur. Inmiddels zijn alle bungalowtenten einde levensduur en vervangen door luxe safaritenten. Want dat willen de mensen tegenwoordig. In ieder geval de Nederlanders. Het alleraardigste dorpje oogt een beetje doods. Volgens Hans wonen er nog precies 8 mensen. Dat kunnen er veel meer zijn. Toch staan er niet zoveel huizen te koop. Althans niet zichtbaar. Een enkel huis heeft een bordje van een makelaar aan de muur. Dat is duidelijk. Een enkel huis slechts de mededeling “a vendre” , met een 06-nummer. De rest zit waarschijnlijk in de stille verkoop. Toch zie ik een aantal huizen waarbij ik twijfel. Niet die met de mooi geverfde luiken in de kleuren van de streek. Daar wonen in het weekend, of een paar maanden per jaar, mensen van buiten. Maar die luiken die van metaal zijn, verweerd, met een onbestemde kleur. Je kent ze wel, met een soort ventilatiestreepjes bovenin, waardoor er waarschijnlijk nog wel een paar streepjes licht naar binnen vallen. Die huizen. In een sombere bui vermoed ik veel leed achter die luiken.

Nog wel symbolen, maar nauwelijks meer inwoners.

1 gedachte over “Leed

  1. Maria Voets Futerfas

    Ins zo’n dorp is het wel erg eenzaam om te wonen. Interessant om er met vakantie even te vertoeven maar niet meer dan dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.