Geschiedenis – 2

      3 Reacties op Geschiedenis – 2
Argonne

Traag als ik ben, heb ik pas onlangs In Europa van Geert Mak gelezen. Dat boek beschrijft de geschiedenis op hoofdlijnen van Europa in de 20ste eeuw. Die geschiedenis wordt gedomineerd door een paar serieuze conflicten. Geheel toevallig voert onze route langs een paar van de slagvelden van die serieuze conflicten. Rondom Bastogne gaat het vooral over WO II, en dan natuurlijk over het Ardennenoffensief (zijn er trouwens niet-wielerliefhebbers die het ooit over Bastenaken hebben? Vragen jullie in de winkel dan wel eens om Bastenaken-koeken?). Eenmaal in Frankrijk gaat het al snel over de Grande Guerre: WO I. Het aantal Amerikaanse kruizen op de begraafplaats Argonne benadert het aantal kruizen in Normandië. Bizar. Wij liepen rond in de buurt van het Ossuarium van Argonne. En inderdaad, daar liggen de beenderen van vele onbekende gesneuvelde soldaten. Via een bospaadje, met allerlei prachtige geulen doorsneden liepen wij naar de Kaisertunnel. Helaas niet toegankelijk. De prachtige geulen en de tunnel zijn de overblijfselen van de loopgraven. Hier lagen duizenden soldaten tegenover elkaar met slechts één opdracht: zoveel mogelijk van die anderen dood schieten. Als de EU helpt dit soort waanzin te voorkomen, ben ik bereid heel veel te accepteren.

Argonne – Ossuarium

3 gedachten over “Geschiedenis – 2

  1. Albert

    Ik ben nooit in Bastogne of Bastenaken geweest, maar de semi-gelijknamige koek komt er niet vandaan. Bastognekoek komt (tegenwoordig) uit Oosterhout (NL) en Mechelen (BE). Dat neemt niet weg, dat ik erg kan genieten van je verslag.
    Succes verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.