Neerslagtig

      3 Reacties op Neerslagtig
In de Eijsder Beemden

Ik stam nog uit de tijd dat de nieuwslezer bij het 8-uur journaal op het laatst nog iets zei over het weer van morgen. Met knullige kaarten en een grote mate van onzekerheid. Veel later kwam Erwin Kroll. Die heeft van weerberichtvertellen een beroep gemaakt. Altijd enthousiast die man. Ik denk dat elke weerberichtverteller schatplichtig is aan Erwin. Tegenwoordig kijken ze veel verder vooruit. Vaak een hele week, en af en toe, “kom er maar in, Gerrit” met een langer vooruitzicht, gecombineerd met de pluim. Die pluim geeft dan de onzekerheid weer. Nu vind ik “het weer” een belangrijk onderwerp, zeker nu ik weer hele dagen buiten ben. Ik kijk natuurlijk geen 8-uur journaal maar wel de app van Weerplaza, of Buienradar, of…. . Zo’n app is vrij zakelijk en voorspelt ook nu weer wat minder weer, met wat meer neerslag dan ik wil. Dat kan ik de app niet kwalijk nemen. Maar achter die app zitten mensen zoals onze weerberichtvertellers. En bij hen mis ik het optimisme dat Erwin altijd uitstraalde. Het kon zo gek niet worden of Erwin zag er wel een lichtpuntje in. Marco Verhoef komt redelijk in de buurt van Erwin. Qua optimisme. Maar als Gerrit Hiemstra of Peter Kuipers Munneke aan de beurt zijn word ik altijd een beetje bedroefd. Het zijn van die types die uit weten te stralen dat ze liever achter een bureau data zitten te analyseren of een nieuwe weermodel te bedenken. Maar ja, ze zijn voor de TV gevraagd en doen uiteraard hun plicht.Goede ouderlingen lijkt me, hoewel ik daar geen ervaring mee heb. Zelfs als heel Nederland tevreden is met de vooruitzichten, dan komen zij met zoiets als het neerslagtekort. Dat komt er dan op neer dat het al een tijdje minder dan gemiddeld regent. En dat is vervelend voor sommige boeren. Gut. Annette en ik hadden graag een gemiddeld aantal kinderen gekregen, maar dat bleek erg moeilijk. En dan te bedenken dat in sommige delen van Nederland de grondwaterspiegel kunstmatig laag gehouden wordt. Ja, ten behoeve van diezelfde boeren. Die moeten dan maar eens met elkaar praten, al die boeren.

Nu we toch in een periode van rentrees zitten (Arjan Robben bij FC Groningen (ik geef ‘m tot de Kerst), Michaela Krajicek, Kim Clijsters), wil ik pleiten voor de terugkeer van Erwin Kroll. De weersvoorspelling wordt er niet anders van, de boodschap wel. En dan Erwin ook de apps laten doen. Dan word ik wellicht wat minder dan gemiddeld neerslagtig van de vooruitzichten op nog meer regen komende dagen.

3 gedachten over “Neerslagtig

  1. Jeroen, Kim, Maud en Puk

    Gelukkig kunnen jullie dat aan..
    En anders een versnelling bijschakelen en snel naar Portugal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.